Kristina predsednica, Kiršner prvi gospodin

Izvor: Politika, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristina predsednica, Kiršner prvi gospodin

Kristina Fernandes Kiršner, upravo izabrana predsednica Argentine, u decembru će zameniti mesto sa svojim mužem Nestorom Kiršnerom i postati prva žena koja je na čelo Argentine došla izborima. Dosadašnji predsednik za koga je teško poverovati da će sedeti skrštenih ruku, postaje prvi gospodin u zemlji fudbala, gaučosa, tanga i dobrog bifteka.
Ovom specifičnom smenom na kormilu države i unutar porodice, uz poštovanje važećih pravila osiguraće se kontinuitet u ekonomskom rastu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Argentine. Izbavljenju države od ekonomskog kraha presudno je doprineo Nestor Kiršner za četiri godine svog mandata, čime je stekao veliku popularnost u narodu. S njim je tesno sarađivala njegova supruga Kristina, koja je bila senatorka i pre nego što je Kiršner izabran za predsednika. Premda su sve prognoze govorile da bi glatko u prvom krugu osvojio i drugi mandat, Nestor Kiršner je odlučio da od njega odustane i da trku za predsednika Argentine prepusti prvoj dami.

Kristina Fernandes je u prvom obraćanju naciji posle ubedljive pobede rekla da je to ne stavlja u privilegovanu poziciju, već je podstiče na veće obaveze i odgovornosti. Jer, iako je prethodni predsednik postao popularan zato što je izvukao zemlju iz krize, pred njom su zadaci da suzbije inflaciju i spreči nestašicu energenata na tržištu bez obzira na njihovu kontrolisanu cenu.

Pedesetčetvorogodišnja senatorka poznata je kao vatreni govornik koja nije imala dlaku na jeziku ni pre predsedničke zaleđine svoje jače polovine. Često je ulazila u okršaj sa tvrđim krilom peronističke stranke koji je skrajnut na margine zahvaljujući predsedničkom bračnom paru.

Kristina Kiršner kao i njen suprug imaju velikih rezervi prema dometima tržišne privrede čijim je slepim primenjivanjem Argentina pre Kiršnera dospela u tešku krizu. Nestor Kiršner je uspeo da uz solidarnu pomoć Uga Čavesa, predsednika naftonosne Venecuele, otplati sve dugove Međunarodnom monetarnom fondu i da se oslobodi ogromnih kamata koje su opterećivale zemlju, dok Kristina obećava da neće tražiti pozajmicu od međunarodnih monetarnih institucija sa sedištem u Vašingtonu.

Ipak, neki predviđaju da će ova dama koja se oblači po poslednjoj evropskoj modi, zbog čega je upoređuju sa popularnom Evitom – ženom kontroverznog predsednika Huana Dominga Perona, po kome je ceo pokret dobio ime peronizam – određenije distancirati od Uga Čavesa i njegove agresivne retorike protiv SAD. Gospođa Kiršner bi mogla da se približi Vašingtonu, pogotovo ako Hilari Klinton, koja je kao i ona nekadašnja prva dama, osvoji predsedničko mesto.

Nova predsednica Argentine, međutim, ističe da postoje razlike između nje i Hilari Klinton: "Ja sam se uspešno bavila politikom pre nego što je Kiršner i sanjao da će postati predsednik", rekla je u jednom od retkih intervjua i dodala da nije "ni Hilari, ni Evita, već Kristina".

Kao sjajan advokat, Kristina Kiršner takođe podržava obnovu procesa protiv zločina počinjenih u vreme vojne hunte (1976-1983) kada je izvršen državni teror i kada je bez sudskih procesa u skrivenim logorima ubijeno ili mučeno na desetine hiljada sunarodnika osumnjičenih za neistomišljeništvo. Ovi procesi otpočeti su u vreme predsednika Raula Alfonsina, ali su zbog vojnih pobuna ograničeni, da bi u vreme peroniste Menema oni bili potpuno poništeni. Za vreme Kiršnera oni su obnovljeni, a obećava se da će svi koji su učestvovali i naređivali mučenja i ubistva bez sudskih procesa biti pravedno kažnjeni.

-----------------------------------------------------------

Još 16 godina na vlasti?

Mnogi kalkulišu koliko, posle najnovijih događaja, može da traje politička dinastija bračnog para Kiršner, ukoliko i dalje budu popularni. Po argentinskim zakonima svaki predsednik ima pravo na najviše dva uzastopna mandata, da bi posle četiri godine opet stekao pravo da se kandiduje za najviše mesto u državi. Kiršnerovi bi, uz razmenu mesta već kako se dogovore, mogli da nastanjuju ružičastu predsedničku palatu (Kasa rosada) na legendarnom prostranom Majskom trgu još najmanje 16 godina.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.