Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krimski umetnici krenuli u Veneciju na splavu od svojih slika, ali potonuli

Krimski umetnici su saopštili da planiraju da stignu u Veneciju splavom od svojih slika kako bi završili delo holandskog performans umetnika i egzistencijaliste Basa Jana Adera. Polazak umetničkog splava krenuo je sa pristaništa na reci Salgir u direkton prenosu. Međutim, bukvalno nekoliko minuta pošto su zaplovili umetnici koji su podigli transparent Viva Arte Viva počeli su da tonu, a prenos je prekinut.
Bilo je planirano da ova „umetnička gondola“ 9. jula krene iz sela Dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << u Simferopoljskom rejonu preko Crnog i Sredozemnog mora na 57. Venecijanski bijenale. Učesnici akcije su novinarima poslali link na Periscope-kanal, gde se u direktnom prenosu mogao pratiti njihov poduhvat, prenosi newsru.com.
U planirano vreme splav je zaista krenuo, ali je gotovo odmah potonuo. Prenos je prekinut, a umetnici su saopštili da niko nije povređen i odbili da komentarišu događaj, a takođe su tražili da se informacije o planiranom poduhvatu ne objavljuju.
Redakcija je ipak objavila odlomke iz saopštenja za novinare i deo prenosa.
„9. jula 1975. godine Bas Jan Ader je krenuo da preplovi Atlantski okean. Umetnik je nestao, a zajedno s njim savremena umetnost je polako potonula na dno, plutajući u galerijskim planktonima. Svojim putovanjem želimo da dovršimo Aderovo delo i tako da oslobodimo umetnost koja leži u okeanskoj magli među bodljokošcima, ribama i kustosima-posmatračima, koji su oslepeli pod pritiskom Kapitala“, navodi se u saopštenju krimskih umetnika.
„Savremena umetnost je imala pola veka da se pokaže na Venecijanskom bijenalu. Mi imamo pola godine da doplovimo do 57. foruma. Zato podižemo zastavu Viva Arte Viva - ove reči su lažne u Veneciji, ali su žive na našem splavu“, objavili su umetnici.
57. bijenale u Veneciji otvoren je 13. maja i trajaće do 26. novembra. U Veneciju će doći 120 umetnika iz 51 zemlje sveta. Tema izložbe je Viva arte viva! (Živela živa umetnost!)
Umetnik Bas Jan Ader rođen je u Holandiji, a veći deo života je proveo u Kaliforniji. Njegovi rani performansi su bili zabeleženi neuspesi i padovi. On je takođe snimio kratkometražni film Iamtoosadtotellyou, u kojem nekoliko minuta plače pred kamerom. Posle serije depresivnih performansa sa 33 godine je odlučio da preplovi Atlantski okean u trošnoj maloj jahti, ponevši sa sobom Hegelovu „Fenomenologiju duha“. Tri nedelje kasnije njegova radio-stanica je prestala da emituje signal, a kasnije su mornari pronašli praznu jahtu. Njegovo telo nije pronađeno.   

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.