Kraj velike potrage

Izvor: Deutsche Welle, 14.Dec.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj velike potrage

Posle dva dana velike potrage, policija je ubila Šerfa Šekata (29), čoveka osumnjičenog da je izvršio teroristički napad u Strazburu. U napadu u tom francuskom pograničnom gradu ubijeno je troje ljudi.

Šerif Šekat je ubijen upravo tamo gde su ga, odmah nakon napada, policajci i tražili, a gde je i stanovao – u četvrti Nojdorf u Strazburu.

Tu informaciju potvrdio je i francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner. Tri policajca su, objašnjava ministar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << uočila tog 29-godišnjaka i pokušali su da ga uhapse. Šekat je zatim otvorio vatru na policajce koji su uzvratili i pritom ga smrtno ranili, navode francuske vlasti.

Potraga i u Nemačkoj

Sve se to događalo oko 21 sat uveče u četvrtak (13.12). Brojna policijska vozila našla su se veoma brzo na licu mesta. Neki stanari su, navode očevici, policajcima dovikivali: „Bravo!“

Mediji prenose navode iz istražnih krugova da je jedna žena tokom poslepodneva dojavila da je videla Šekata i da joj je upalo u oči da je ranjen u ruku. Njega su zaista, nakon napada, ranili policajci dok je bežao. Navodno je sa lica mesta pobegao taksijem.

Za njim je tragalo više od 800 pripadnika snaga bezbednosti. Čak i u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg koja se graniči s Francuskom, bilo je angažovano „znatno više od stotinu policajaca“, kako su navele tamošnje vlasti.

IS: on je bio „naš vojnik“

Francuski predsednik Emanuel Makron zahvalio se snagama bezbednosti za njihov angažman. „Hvala svim službama, policajcima, žandarima i vojnicima“, napisao je Makron na Tviteru. On je takođe obećao „totalni angažman“ u borbi protiv terorizma.

Teroristička organizacija „Islamska država“ je napad u Strazburu iskoristila da se izreklamira. Preko svojih kanala na internetu poručili su da je Šekat bio „njihov vojnik“. Prema navodima očevidaca, napadač je za vreme napad uzvikivao „Alahu ekber“ (Bog je velik).

U napadu u Strazburu poginulo je troje ljudi, a više njih je ranjeno, neki od njih teško.

mm (dpa, reuters, afp)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.