Izvor: B92, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sukoba u Obali Slonovače

Tiebisu -- Vladine snage i pobunjenici u Obali Slonovače povukli su se danas sa linija fronta uspostavljene početkom građanskog rata 2002.

To je prva etapa procesa razoružanja i ponovnog ujedinjenja zemlje. U gradu Tiebisu, u centralnom delu zemlje gde su se borili tokom pet godina, bivši neprijatelji u toj zapadnoafričkoj državi održali su zajedničku vojnu paradu, a potom se povukli u kasarne u većim gradovima.

U Obali Slonovače više ne postoji linija fronta", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je na svečanosti predsednik države Loran Gbagbo.

Gbagbo je paradi prisustvovao zajedno sa liderom pobunjeničkih Novih snaga Gijomom Sorom, koga je nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u martu imenovao za premijera.

Kao pomen žrtvama građanskog rata tokom koga je zemlja od septembra 2002. do marta ove godine bila podeljena, položen je venac. Potom su

se vladine snage povukle u kasarnu u glavnom gradu Jamusukro.

Slična ceremonija povlačenja odigrala se i u Džebonu, na severu koji kontrolišu pobunjeničke snage, gde su pobunjenici autobusima i džipovima prevezeni u kasarnu u Buake, njihovo ratno sedište.

Svečanostima su prisustvovali i predstavnici misije UN (UNOCI) i francuskih mirovnih snaga u okviru operacije Likorn.

Prema tromesečnom programu razoružanja koji je danas počeo, predviđeno je da se oko 5.000 pripadnika vladinih snaga i 33.000 pobunjenika povuku u kasarne i potom predaju oružje.

Neki će potom biti uključeni u nove oružane snage, a ostali biti demobilisani.

Prema mirovnom sporazumu postignutom uz posredovanje Bleza Kompaorea, predsednika susedne Burkine Faso, u Obali Slonovače u prvoj polovini 2008. treba da budu održani više puta odlagani predsednički i parlamentarni izbori.

Zakašnjenje u početku procesa razoružavanja i identifikaciji birača, međutim, izazivaju strahovanje da obećani rok da će izbori biti održani "ne kasnije od kraja juna 2008". neće biti ispunjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.