Kraj rata? Oglasila se Amerika

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 20:46

Kraj rata? Oglasila se Amerika

SAD predlažu nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće".

Ovo prenosi agencija Rojters, koja je imala uvid u tekst.

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN povodom rata u Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik Džozef Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije takođe se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje", prenosi Glas Amerike.

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

Nije poznato kada bi Savet bezbednosti, koji ima 15 članica, mogao da se izjasni o američkoj rezoluciji podnetoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to telo svetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahteva hitni humanitarni prekid vatre.

Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Saveta bezbednosti od 7. oktobra.

Međutim, takođe je dva puta bio uzdržan i omogućio da Savet usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama.

Amerika, Egipat, Izrael i Katar pregovaraju o pauzi u ratu i oslobađanju svih talaca koje Hamas drži u Gazi. Sjedinjene Američke Države su predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija svoj nacrt rezolucije o privremenom prekidu vatre u Pojasu Gaze koja bi dobila podršku ovog međunarodnog tela u što kraćem roku, navodi se u tekstu predloga u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija je prenela u nedelju da će Savet bezbednosti verovatno u utorak 20. februara glasati o predlogu Alžira da to telo zatraži hitnu humanitarnu pomoć i prekid vatre između Izraela i Hamasa, ali su SAD unapred ukazale na to da će uložiti veto na taj predlog.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas Grinfild izjavila je u nedelju da bi takva rezolucija mogla ugroziti "osetljive pregovore" čiji je cilj posredovanje u dogovoru o uspostavljanju primirja.

Zvanični Vašington nije bio spreman da prihvati termin "prekid vatre" u bilo kom zvaničnom aktu UN, ali američki nacrt teksta napisan je u duhu razgovora koji je predsednik Džozef Bajden vodio prošle nedelje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, potvrđeno je Rojtersu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Gazi

Izvor: Danas, 20.Feb.2024, 18:39

SAD su danas uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kome se traži da se odmah proglasi prekid vatre u Gazi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.