Kraj ere skupljača đubreta u Riju

Izvor: Blic, 30.Nov.2010, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj ere skupljača đubreta u Riju

RIO DE ŽANEIRO - Oko 2,4 miliona tona gradskog đubreta biva doneseno na poljanu Gramačo u blizini Rija svake godine u poslednje tri decenije.

Tjago, jedan od 1.300 đubretara koji rade u dve smene 24 sata dnevno, kaže: "Radeći ovaj posao zaradim dovoljno da imam za pirinač i pasulj svakog dana. Kad sam počeo, pre 30 godina, tu je bila samo močvara, a sada je tu čitava planina, planina od đubreta, na kojoj se svakodnevno borimo protiv lešinara”.

On i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njegove kolege mogu mesečno da zarade od 400 do 2.500 dolara mesečno.

Uskoro će svi oni ostati bez posla, jer su gradske vlasti već počele sa kopanjem mreže od 300 bunara uz pomoću kojih će se izvlačiti metan koji nastaje na đubrištu, i koji će se prebacivati do Novog Gramača, fabrike u kojoj će se odvajati ugljen-dioksid i azot.

"Postavljamo 30 kilometara cevi”, objašnjava Eduardo Levenhagen, direktor fabrike.

Od aprila iduće godine predviđeno je da se otpočne sa upumpavanjem metana u obližnju državnu rafineriju nafte, čime će se obezbediti 10 odsto potrebne energije za rad rafinerije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.