Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj "berlinskog zida" na Kipru?

Nikozija -- Vlasti Kipra počele su da ruše zid u glavnom gradu Nikoziji, koji deli grčki i turski deo grada, radi slobodnog kretanja ljudi.

Rušenje je počelo u ranim jutarnjim satima, a kako su saopštili zvaničnici vlade Kipra, akcija je planirana dve nedelje. Oni kažu da rušenje zida treba da omogući stanovništvu da slobodno prelazi iz jednog dela grada u drugi. Vlasti turskog dela Kipra i turska vojska još nisu reagovale, a predstavnici Evropske unije se nadaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće doći do oružanih okršaja.

Akcija je počela posle ponoći, kada su bageri počeli da ruše zid na takozvanoj zelenoj liniji, koja deli Nikoziju. Zid je podignut kao granični prelaz i sprečavao je slobodno kretanje između grčkog i turskog dela grada.

Prema rečima predstavnikaVlade Kipra, to je samo početak akcije koja treba da ujedini ostrvo.

Hristodulos Pasiardis, portparol Vlade Kipra kaže da će Vlada srušiti zid kao znak dobre volje prema stanovnicima ulice Ledras. "Naravno, to nije kraj. Postoje neka ozbiljna pitanja koja treba da se reše na ovaj način", kaže on.

S druge strane zida su trupe turske republike Kipar i vojni kontigent. Za sad se ne zna kakva će biti reakcija druge strane. Rušenje zida planirano je već neko vreme.

Tasos Papandropulos, predsednik Kipra, kaže da se blokada uklanja da bi svi mogli da vide "turske okupacione trupe". "Mi smo davno rekli da, kada oni povuku vojsku, mi možemo da uklonimo blokade za nekoliko sati, a ja sam rekao za 24 sata", kaže on.

"Sada ćemo videti da li će se turska vojska povući i da li će ulica biti slobodna. Naravno, ako se trupe ne povuku, neće biti nikakvog prolaza. To se trenutno dešava. Mi smo ovo planirali 15 dana. Iznenađen sam da je takva stvar ostala tajna na Kipru", kaže on.

Grčka država na Kipru je postala deo Evropske unije, a taj događaj je smirio napetosti između Grka i Turaka na ostrvu, koje su pre 2004. da prerastu u oružani sukob.

Vlada Turske je izbegavala sukobe kako bi napredovala u pregovorima o priključenju sa EU. Tom akcijom može biti ugrožena evropska perspektiva regiona, ali i mir, pa su predstavnici EU već uspostavili kontakte sa obe strane.

Havijer Solana, predstavnik EU za spoljnu politiku, kaže da je u kontaktu sa obe strane, ali da za sada ne može ništa da komentariše. "Nadam se samo da se ništa dramatično neće desiti", kaže on.

Turska je izvršila invaziju Kipra 1974. Ta invazija se pretvorila u trajnu okupaciju 37 odsto Kipra, od čega je napravljena turska država koju je za sada priznala samo Turska. Iste godine je uspostavljena linija razgraničenja nazvana zelena linija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.