Kraj Blerove ere

Izvor: Politika, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Blerove ere

Britanski premijer sutra podnosi ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, a njegovo mesto preuzima dosadašnji ministar finansija Gordon Braun

Britanski šef vlade Toni Bler provozaće se sutra, u ranim popodnevnim satima, poslednji put premijerskom limuzinom i to od zgrade parlamenta do Bakingemske palate, odakle će nedugo potom izaći kao bivši premijer i sesti u druga kola, a limuzina će sačekati njegovog naslednika, dosadašnjeg ministra finansija Gordona Brauna. Tako će se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle dugih i dramatičnih priprema, ali u završnici efikasno i elegantno, u političkom vrhu Ujedinjenog Kraljevstva okončati smena vlasti, čiji ceremonijalni deo iziskuje saglasnost suverena, pa će Elizabeta Druga, u odvojenim susretima, prvo prihvatiti ostavku dosadašnjeg čelnika vlade a potom i imenovanje novog.

Faktički, posao primopredaje obavljen je u nedelju u Mančesteru, gde je na vanrednoj konferenciji vladajuće Laburističke stranke Braun preuzeo partijsko vođstvo od Blera koji je od toga časa, kako navodi izveštač Bi-Bi-Sija, "postao samo lice u publici koja je pozdravila novog vođu".

Gordon Braun (56) "smerno, sa ponosom i visokim osećanjem dužnosti", kako je naglasio u prvom obraćanju, prihvatio je "privilegiju i ogromnu odgovornost u vođenju stranke i menjanju zemlje", a u političkim krugovima Britanije i van nje, uveliko se spekuliše sa tim koliki će domet najavljenih promena biti.

Na samom startu, kao izvestan Braunov hendikep mogla bi se pomenuti činjenica da na mesto stranačkog lidera nije izabran, već "krunisan", s obzirom na to što nije imao protivkandidata, niti je prava trka vođena. Istovremeno ta okolnost znači i neke prednosti. Braun je nesumnjivo spreman za posao, jer je uz Blera (zanemarujući njihove lične odnose) bio sve protekle godine (od 1994) i kao dragocen deo tandema učestvovao u preobražaju posustalih laburista u dinamičnu stranku koja pobeđuje. Navodno unutar dvojca postignut je tada dogovor u stilu "prvo ja, pa ti", dakle da Bler posle izvesnog vremena ustupi mesto Braunu, što se najzad i dogodilo, ali posle dosta godina.

Sada pošto je sve završeno, u javnim istupima ostaju samo uzajamne reči hvale, ali nema sumnje da sa Gordonom Braunom nastupa novo doba, bez obzira na to što je stranka na vlasti nepromenjena. Za početak, kao naznaka neka posluži rečenica iz mančesterskog Braunovog govora u kojoj povodom spoljne politike zemlje u narednim godinama kaže da "izolovati i poraziti terorizam podrazumeva mnogo više od vojne sile".

Da je Toni Bler bio zagovornik ove ideje, možda ne bi morao da ode s vlasti na polovini trećeg mandata, a otišao je zbog ugleda i popularnosti kao neposredne posledice svog opredeljenja za vojnu silu demonstriranu u Iraku.

D. Dragić

[objavljeno: 26.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.