Izvor: Politika, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski status, bosanska ovlašćenja

Međunarodni predstavnik, koji će biti iz EU, moći će da poništava zakone i da smenjuje zvaničnike

Budući "međunarodni civilni predstavnik" na Kosovu i Metohiji moći da će poništava odluke i zakone koje usvoje vlada, skupština u Prištini ili opštinske skupštine i verovatno će imati mandat da smenjuje izabrane funkcionere ako oceni da oni sprečavaju primenu rešenja o statusu. Njegova ovlašćenja veoma će ličiti na ovlašćenja visokog predstavnika u Bosni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Hercegovini. To se navodi u prvom izveštaju tima za pripremu misije Evropske unije na Kosovu, koji je "Politika" dobila u Briselu. Reč je o dokumentu u kome se ne pominje ni reč "nezavisnost" niti neki drugi oblik statusa Kosmeta, odnosno, koji ni na koji način ne ulazi u to za kakvo će se rešenje statusa odlučiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kakav god bio status, Unmik odlazi, a zamenjuje ga Evropska unija, može se zaključiti iz izveštaja koji je naša redakcija dobila.

Tim Evropske unije, koji od oktobra boravi u Prištini, poziva se na delove predloga statusa koje je već napisao Marti Ahtisari i u izveštaju navodi da će međunarodnog predstavnika postavljati Savet bezbednosti UN na preporuku Međunarodnog odbora za upravljanje (International Steering Board), koji bi trebalo da se stara o primeni rešenja. Predviđa se da će ta osoba potom biti imenovana i za specijalnog predstavnika Evropske unije, kako bi mogla da ima ovlašćenja i nad policijskim i pravosudnim telima koja će na Kosovo poslati EU. Međunarodni odbor za upravljanje će nakon dve godine razmotriti da li treba ukinuti ili smanjiti ovlašćenja međunarodnog civilnog predstavnika.

Tim Evropske unije u izveštaju za koji napominje da sadrži samo "preliminarna razmišljanja" navodi i redosled poteza. Najpre će, tvrdi se, Savet bezbednosti UN usvojiti rezoluciju o statusu Kosova. Neposredno potom biće imenovan međunarodni predstavnik, a u isto vreme počeće da radi Međunarodna civilna kancelarija koja će zameniti Unmik. Ona bi trebalo da nadgleda primenu sporazuma. Predviđeno je i da ta institucija ima dve sebi podređene kancelarije – jednu u Kosovskoj Mitrovici, drugu u Beogradu. "Funkcija potkancelarije u Beogradu bila bi da bude u vezi sa srpskom vladom oko pitanja primene statusa, ali njeno otvaranje naravno zavisi od toga da li će srpska vlada prihvatiti da takva kancelarija ima takvu ulogu neposredno posle rešenja statusa", piše u izveštaju. Takođe se predviđa da će Unmik na Kosovu ostati tri ili četiri meseca po određivanju statusa, pre nego što Međunarodna civilna kancelarija preuzme sva ovlašćenja.

Glavni zadatak EU će biti da vodi tu kancelariju i da brine o policiji, sudstvu, carini i zatvorima. Procena tima iz Brisela je da će na Kosovu ostati strani vojnici pod komandom NATO-a a da će OEBS imati zadatak da nadgleda primenu rešenja na opštinskom nivou (kao u BiH).

Pozivajući se na "indikacije" iz kosovskog pregovaračkog tima i UNOSEK-a – kancelarije Martija Ahtisarija – tim za pripremu misije EU tvrdi da će srpska zajednica na Kosovu "imati kontrolu i nad nekim oblastima koje se obično ne daju lokalnim vlastima". To bi bile nadležnosti u visokom školstvu i upravljanju bolnicama.

Verovatno je, navodi se u izveštaju, da će rešenjem biti dozvoljeno održavanje horizontalnih veza između opština (čime se dozvoljava saradnja većinskih srpskih oblasti), kao i "ograničeno i transparentno povezivanje između srpskih opština i vlasti u Beogradu, možda uključujući i dozvolu da se finansiraju neke opštinske nadležnosti". Takođe se dodaje da će glavni verski i kulturni spomenici i crkve i manastiri Srpske pravoslavne crkve biti zaštićeni fizički. U zaštitnom pojasu oko njih biće zabranjena svaka gradnja, a Crkva će biti izuzeta od plaćanja poreza. Međutim, briselski tim ne navodi šta će biti sa Kosovskim zaštitnim korpusom, oružanom formacijom koja je nastala iz OVK. Samo se objašnjava da njegova uloga tek treba da bude definisana.

V. R.

[objavljeno: 09.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.