Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska armija trgovala organima srpskih zarobljenika

Karla del Ponte, bivši glavni tužilac Haškog tribunala za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, pokrenula je bujicu međusobnih optužbi u vezi sa tvrdnjama o trgovini delovima ljudskog tela na Kosovu i u Albaniji posle NATO bombardovanja Srbije 1999. Del Ponteova tvrdi, na osnovu, kako kaže, pouzdanih izveštaja i očevidaca, da su kosovski Albanci gerilci transportovali stotine srpskih zarobljenika u severnu Albaniju, gde su ih ubijali, sakupljali njihove organe i sa aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Tirani slali dalje radi trgovine, piše jučerašnji „Gardijan".

Kosovska vlada, na čijem se čelu sada nalazi bivši vođa gerile Hašim Tači, odbacuje ove tvrdnje kao neistinite, dok Srbija i Rusija od Tribunala za ratne zločine zahtevaju pokretanje istrage povodom ovih navoda. Karli del Ponte, sada na mestu ambasadora Švajcarske, vlada ove zemlje naredila je da ćuti.

Pomenute tvrdnje navode se u upravo objavljenim memoarima Del Ponteove koji se odnose na njenih osam godina službovanja na mestu glavnog tužioca u Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Knjiga „Lov: Ja i ratni zločinci", koja je objavljena na italijanskom i promovisana prošle nedelje, podstakla je raspravu i podgrejala napetost između Kosova i Srbije, dva meseca pošto je albanska većina u ovoj pokrajini proglasila nezavisnost od Srbije.

U ovoj knjizi Del Ponteova piše da su njeni istražitelji posetili kuću u zabačenom planinskom regionu izvan albanskog mesta Burel koja je navodno korišćena kao improvizovana klinika za kasapljenje 300 mladih Srba koje je zarobila Oslobodilačka vojska Kosova i kamionima sa Kosova transportovala preko granice u Albaniju. Na osnovu tvrdnji svedoka – uključujući i jednog koji je rekao da je neke od ovih organa vozio na aerodrom Tirana, i tima neimenovanih novinara koji su istraživali ove tvrdnje – žrtvama su bubrezi uklanjani pre nego što su bile ubijene, posle čega su im odstranjivani ostali organi.

„Zarobljenici su bili svesni sudbine koja ih čeka, i kako kažu svedoci, užasnuti jer ih čeka neminovna smrt", piše Del Ponteova.

„Kućnu kliniku" posetili su zvaničnici UN sa Kosova i islednici Tribunala. „Ovaj tim bio je šokiran onim što je video", kaže Čak Sudetić, bivši zvaničnik Tribunala koji je koautor knjige. „Zatekli su gazu i bočice lekova, uključujući i sredstva za opuštanje mišića koja se koriste za vreme hirurških intervencija."

Svedočenja očevidaca, koja su na indirektan način dostavljana Karli del Ponte, ukazuju na to da su neke od žrtava sahranjene pored kuće i na obližnjem groblju. Analize forenzičara načinjene u kući otkrile su postojanje tragova krvi, ali islednici nisu bili u mogućnosti da ustanove da li je reč o ljudskoj krvi. Rečeno je da su među žrtvama bili Albanci i žene iz Rusije i istočne Evrope koje su bile primoravane da rade kao prostitutke.

Del Ponteova se stalno žalila da zvaničnici UN na Kosovu blokiraju njene pokušaje da istraži ratne zločine kosovskih Albanaca, ali i da albanski zvaničnici nisu bili ni od kakve pomoći. Najviši kosovski albanski zvaničnik kome se sudilo za ratne zločine u Hagu – Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova i nekadašnji komandant gerile – prošle nedelje je oslobođen, što je dovelo do žestokih protesta u Srbiji.

Na osnovu onoga što piše Del Ponteova, lokalni albanski tužilac, koji je sa timom UN posetio kuću, rekao joj je: „Tamo nema sahranjenih Srba. Ali ako su zaista sa Kosova doveli Srbe i ubili ih, dobro su uradili."

Navodno uzimanje organa otkrili su, kako se kaže, novinari koji su pozvali predstavnike UN na Kosovu i dostavili informacije Tribunalu.

„Postoje pouzdani izveštaji o otmicama i uzimanju organa koje su dostavili renomirani novinari sa dugogodišnjim iskustvom u ovom regionu," kaže Sudetić.

Novinari su odbili da identifikuju svoje svedoke. Drugi izvori tvrde da su delovi tela avionom prevoženi u Istanbul odakle su transportovani dalje za bogate arapske pacijente.

Ovo je prvi put da se od jedne merodavne osobe kao što je Karla del Ponte čuju takvi iskazi. Međutim, zvaničnici i analitičari iznenađeni su da se odlučila sada da ih obelodani, pet godina pošto su njeni islednici bili na navodnom mestu zločina. Del Ponte piše da se u to vreme pokazalo kao nemoguće insistiranje na detaljnoj istrazi pomenutih tvrdnji.

„Iznenađen sam izuzetno ozbiljnim tvrdnjama," izjavio je jedan visoki zvaničnik Tribunala. „Ovi navodi nisu deo istrage optužbe u Tribunalu."

S. St.

-----------------------------------------------------------

Transkript sa konferencije za novinare Šona Mekormaka, predstavnika za štampu

Sjedinjene Države, Stejt department

Mekormak: Dobar dan svima. Bože, kakva gužva u petak popodne. To volim da vidim, veliku količinu energije. Dobro, dozvoliću vam da malo razgovarate između sebe. (Smeh.) Okej, samo mi recite kada budete spremni. Okej, spremni smo. Met, imaš li nešto - ovi momci u prvom redu?

(...)

Lambros. Vidi ovo, danas prava premija za vas.

Pitanje: Karla del Ponte, visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji su znali za događaj u kome su desetine mladih Srba kamionima odvođene sa Kosova u severnu Albaniju, gde su im odstranjivani organi radi prodaje na međunarodnim tržištu. Imate li komentar?

Mekormak: O čemu pričate? (Smeh.) Žao mi je. Nisam čuo za tako nešto. Rado ću se pozabaviti time ukoliko postoji ma šta što potkrepljuje takvu tvrdnju.

(Brifing je završen u 1.12 popodne)

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.