Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo na nivou gladne Afrike

"Ako sutra dobijemo nezavisnost, šta će biti najvažnije za vas", pita Veton Suroi sedamdesetogodišnjeg Bajrama Kastratija. "Nezavisnost nam je potrebna da bismo razvili zemlju", odgovara ovaj kosovski seljak članu pregovaračkog tima Prištine. "Ne mislim na politiku. Mislim na život. Ne možemo da dobijemo dobru cenu za naše povrće. Fabrika nam je zatvorena, nemamo struju. Pitam vas da li ste na svom putu sreli nekog ko je srećan kako se nama vlada?".

Suroi bez glasa odmahuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glavom. Ne.

Ovim dijalogom "Vašington post" počinje reportažu o Kosovu, kojoj je dato udarno mesto na prvoj strani američkih prestoničkih novina. U tekstu se navodi da Veton Suroi, koji ovih dana šeta po pokrajini u pešačkoj kampanji za nezavisnost, želi da Priština proglasi samostalnost odmah posle 10. decembra, kada bi trebalo da istekne mandat posredničkoj "trojci" EU, SAD i Rusije.

"Takav potez, koji ima sve više pristalica među Albancima dok se nastavlja sučeljavanje, mogao bi da razbesni kosovske Srbe i vladu u Beogradu, glavnom gradu Srbije, koja Kosovo smatra delom svog istorijskog i verskog nasleđa", piše novinar "Posta".

Zatim se navodi da u Kosovskoj Mitrovici "reka Ibar pravi prirodni Berlinski zid između dve zajednice" i prenosi izjava 33-godišnjeg Borisa Drobca, bankarskog službenika. "Pre ću u mrtvački sanduk nego u albansku državu. Svi koje znam misle tako. Kažu da je Prvi svetski rat počeo zbog Srba. E, pa, i treći svetski rat mogao bi tako da počne ako Albanci ne budu pazili", rekao je Drobac.

List prenosi procenu da bi, ako Priština proglasi nezavisnost, kosovski Srbi mogli da otcepe svoje enklave i da ostanu deo Srbije. Potom bi Albanci mogli da se dignu na oružje da bi održali celovitost Kosova, a i manjinske zajednice u okolnim zemljama bi mogle u tome da pronađu inspiraciju za sopstvenu borbu za otcepljenje.

Ako se Srbi otcepe od Kosova "sigurno ima potencijala za nasilje, čak i van Kosova", izjavio je za vašingtonski dnevnik jedan zapadni diplomata u Prištini. Taj list navodi i da je bez obzira na više od dve i po milijarde dolara koliko je Zapad uložio, na Kosovu nezaposlenost veća od 50 odsto, da nema struje i da u Evropi samo Moldavija ima veću stopu smrtnosti dece.

"Prema brojkama, Kosovo je u rangu najsiromašnijih država Afrike", procenio je ovog leta jedan visoki zvaničnik UN za razvoj.

"Nezavisnost se prodaje kao mana sa neba. Ali, nije. Oni tako samo spremaju narod da bude razočaran i besan", kaže Randžit Najak, stalni predstavnik Svetske banke u Prištini. "Svi su usmereni ka nezavisnosti. Za to su se borili. Ali, ako pitate šta će da rade posle toga, oni nemaju pojma".

"Ako dobiju nezavisnost, Albanci će naredne tri nedelje pucati u vazduh, ali to im neće poboljšati život", kaže Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog veća.

Na drugoj strani, Veton Suroi kaže da će Kosovo dobiti nezavisnost bez obzira na rusko i srpsko protivljenje. "Pitao sam ruskog predstavnika zašto uopšte pregovaramo kad će oni uvek stavljati veto na predlog za nezavisnost koji Srbija ne prihvata. Nije mi odgovorio. Mi se nećemo promeniti, Beograd se neće promeniti. Moskva se neće promeniti. Vreme je da idemo dalje", izjavio je Suroi.

S. R.

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.