Kosmička formula Ciolkovskog

Izvor: Vostok.rs, 17.Sep.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmička formula Ciolkovskog

17.09.2012. -

Pre 155 godina u ruskoj provinciji rođen je osnivač teorije savremene kosmonautike Konstantin Ciolkovski. Zemlja je kolevka čovečanstva, govorio je on, ali ne može se živeti večito u kolevci. Mnogo pre početka kosmičke ere genijalnom naučniku je pošlo za rukom da izračuna formulu po kojoj danas rakete prevladavaju zemljinu težu.

Poznto je 400 radova Ciolkovskog. To su skice mlaznih raketa, prognoze, filozofska razmišljanja i fantastični romani o >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << interplanetarnim putovanjima. O kosmosu on je sanjao od detinjstva, govori šef odeljenja muzeja Istorije kosmonautike Ciolkovski Tatjana Želnjina.

- Njemu se činilo da je on rođen sa tim snom. Ciolkovski dugo nije znao na koji način može da se prevlada sila zemljine teže. Za to da je radi toga potrebno razviti brzinu od najmanje 28 hiljada kilometara na sat on je saznao kada je imao 15 godina iz udžbenika Malinjina. To je bio jedan od najboljih ruskih udžbenika fizike u to vreme. Ali kakva treba da bude letelica koja može da razvije kosmičku brzinu, on nije mogao da zamisli.

Sa 17 godina mu se činilo da je pronašao takvu letelicu. Svu noć je lutao po Moskvi, u kojoj je tada živeo, ali pred jutro je shvatio da je pogrešio u proračunima. Narednih 20 godina života Ciolkovski je posvetio osmišljavanjau kosmičke sredine, nastavlja Tatjana Želenjina.

- Ako bi se ipostavilo da će kosmos odbaciti živi ljudski organizam, ne bi bilo smisla tražiti tehnička sredstva za prevladavanje sile zemljine teže. On je napisao nekoliko odličnih radova. Upravo u njima je položio osnove nauke koja je danas poznata kao fizika bestežinskog stanja. I shvatio je da kosmička sredina neće ubiti čoveka. On će moći i njoj da se prilagodi, moći će da neutrališe opasno delovanje bestežinskog stanja.

Prvi kosmonaut planete Jurij Gagarin govorio je da je u praksi imao priliku da se uveri u tačnost zaključaka Ciolkovskog o faktorima kosmičkog leta. 1903. godine u Naučnom pregledu bio je objavljen članak Istraživanja svetskih prostora mlaznim uređajima. U njoj je prvi put bila predstavljena takozvana formula Ciolkovskog. Ona je bila jednostavna – za razvoj kosmičke brzine masa goriva treba da bude četiri puta veća od težine same rakete. Za praktičnu realizaciju pronalazač je ponudio princip broda od nekoliko nivoa. Istraživači se do dana današnjeg čude dalekovidosti Ciolkovskog koji je predvideo i savremene komore na ulazu u stanicu i skafandere za izlazak u otvoreni kosmos. Danas zemljani imaju svoj dom u planetarnoj orbiti – Međunarodnu kosmičku stanicu. Ovaj objekat težine 200 tona slobodno lebdi u bezvazdušnom prostoru. Ideja orbitalne stanice takođe pripada Ciolkovskom. Ali njegova misao je težila dalje. On je bio uveren da će biti osvojeni Mesec i Mars. Zato što je čovečanstvu, po mišljenju Konstantina Ciolkovskog, za preživljavanje potrebno da ima u rezervi prostor makar Sunčevog sistema.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.