Košmarna vožnja Sao Paulom

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košmarna vožnja Sao Paulom

Kako izgleda zagušenje u saobraćaju dugačko 180 kilometara

Sao Paulo – Sledeći put kad se budete žalili da ste se zaglavili u saobraćaju, pomislite na vozače u najvećem gradu Brazila u kojem su saobraćajna zagušenja najgora na svetu.

Petak veče za putnike u Sao Paulu je najgori košmar. Tada su kolone na izlasku i ulasku u grad u proseku duge po 180 kilometara, a u gorim slučajevima mogu se produžiti i na 295 kilometara, izveštava Bi-Bi-Si. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Crvena stop svetla produžavaju se unedogled, naizmenično se pale i gase, dok vozači polaze i staju. To traje satima.

„Postali smo robovi saobraćajnih gužvi”, kaže Fabijana Krespo dok sa svojom desetomesečnom bebom pokušava da pronađe prohodniju ulicu. Dugo je, kaže, živela sa porodicom u južnom delu Sao Paula, a radila u drugom delu grada. Kada se udala preselila se na sever kako bi bila bliže kancelariji, jer „prevoz do posla i natrag pretvara život u pakao”.

Kada joj se rodilo dete, vratila se starom porodičnom biznisu, i opet mora da prolazi ceo grad kako bi stigla na posao. Dnevno provodi po četiri sata u kolima, samo da bi stigla na posao i vratila se sa njega.

Saobraćajne gužve uobičajene su u celom svetu, ali u Sao Paulu one su postale nepodnošljive.

Ali, Fabijana Krespo gotovo da je zaboravila da je zahvaljujući jednoj takvoj gužvi našla ljubav svog života.

„Bila sam sa prijateljicom u kolima, a on je bio u drugom automobilu sa svojim drugom. Vozili smo jedno pored drugoga, zastajkivali, kočili i polazili. Počeo je da gleda u mene i ja u njega. Onda smo otvorili prozore i počeli da flertujemo. Najzad, dobio je moj broj telefona. I tako je počela ljubav sa sadašnjim mužem.

To je samo jedna priča. Za većinu drugih vozača ili putnika gradska vožnja povezana je sa beskrajnom frustracijom. Lokalne radio-stanice ulažu veliki napor kako bi zaglavljene putnike obavestili kakva im je perspektiva.

Postoji jedna stanica koja neprekidno izveštava o stanju u saobraćaju i upućuje na alternativne puteve. U špicevima, ova radio-stanica osnovana pre sedam godina, podržana je iz vazduha helikopterom u njihovom vlasništvu.

Iz zaglavljenih kolona javljaju se reporteri sa udarnim vestima sa terena. Specijalno opremljeni motociklisti imaju zadatak da se kreću po gradu i pronalaze rute manjih zagušenja.

Brazilska automobilska industrija poslednje decenije beleži rekorde u proizvodnji, dok milioni Brazilaca, čije se materijalno stanje znatno poboljšalo, žele da kupe kola.

Automobil je ne samo najbolji dokaz da ste ustoličeni u srednjoj klasi, već predstavlja i neophodno prevozno sredstvo u situaciji kad gradski javni prevoz još nije dovoljno razgranat.

Za one koji imaju dovoljno novca postoji i treći put, da izbegnu zagušenja i lopovluk koji se uobičajio prilikom dugih zastoja. Proizvodnja helikoptera takođe cveta i njih najčešće iznajmljuju direktori.

„Ako zakupim helikopter na nekoliko časova, mogu da skoknem između dva heliodroma i da u jednom danu obavim i po nekoliko razgovora. To bi automobilom bilo nemoguće“, kaže jedan biznismen koji redovno koristi helikopter taksi. „To nije luksuz već jedini način da poslujem sa profitom. Umesto da stojim na mestu“.

objavljeno: 30.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.