Kosačov: SAD su isfrustrirane jer Ženevski proces nije pod njihovom kontrolom

Izvor: Vostok.rs, 19.Maj.2017, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosačov: SAD su isfrustrirane jer Ženevski proces nije pod njihovom kontrolom


Izvor: Vostok, RT

Napad američke koalicije na konvoj sirijskih snaga je neprihvatljiv i narušava suverenitet zemlje, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

"Bilo koje vojne akcije koje dovode do pogoršanja situacije u Siriji svakako utiču na politički proces. Pogotovo ako su takvi postupci učinjeni protiv oružanih snaga Sirije. To je potpuno neprihvatljivo - to je kršenje sirijskog suvereniteta. Naravno, to i ne pomaže političkom procesu", naglasio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

Damask je saopštio da je u četvrtak nanet vazdušni napad na položaje sirijske vojske na Al Tanf putu u sirijskoj pustinji, što je dovelo do žrtava i materijalne štete, prenela je sirijska agencija Sana.



Ruski Senator Konstantin Kosačov takođe je osudio napad, istakavši da napad nije bila greška nego namerni napad.

"Ne može se smatrati da je vazdušni napad američke koalicije protiv sirijskih snaga u četvrtak nesreća ili greška. Ovo je namerna akcija i njene posledice tek treba da se procene", napisao je Kosačov na svooj Fejsbuk stranici.

"Ovo nije samo napad u Siriji i protiv Sirije, već i protiv Ženevskih pregovora. SAD su isfrustrirane jer Ženevski proces nije pod njihovom kontrolom i, što je još gore, može da bude uspešan.", dodao je Kosačov.

Šesta runda sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi koja je počela u utorak biće "kratka, ali produktivna", rekao je Gatilov. On je takođe istakao da specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura želi sastanke eksperata kako bi se nastavili dalji pregovori.



Ranije je koalicija na čelu sa SAD priznala da je napala sirijske snage na jugu Sirije u četvrtak. Saopšteno je da su sirijske snage "predstavljale pretnju" savezničkim trupama.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.