Korporacija Energija: Novi kosmički brod s novim mogućnostima

Izvor: Vostok.rs, 29.Dec.2012, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korporacija Energija: Novi kosmički brod s novim mogućnostima

29.12.2012. -

Raketno-kosmička korporacija Energija je završila tehničko proektovanje novog ruskog pilotiranog kosmičkog broda. On mora da zameni legendarne Sojuze. 2017. godine će početi probe letova tog broda.

Prvi put je maketa tog broda u pravoj veličini bila demonstrirana na Međunarodnom avijaciono-kosmičkom salonu MAKS-2011. Danas kompanija Energija saoppštava o završetku tehničkog projektovanja broda uz korišćenje digitalnih tehnologija. U skladu sa projektom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << on može da nosi u orbitu i oko 500 kilograma dodatne robe. Međutim, osnovna namena je prevoz u okozemaljsku orbitu posade od 6 ljudi, a ne tri, kao što je danas, - kaže glavni urednik časopisa «Vesti kosmonautike» Igor Marinin.

Reč je o štednji raketnog goriva, raketa, u obezbeđivanju orbitalne stanice – MKS ili druge, koju će Rusija sagraditi. Ako bude potrebna posada od 3 čoveka, onda umesto kosmonauta moguć je prevoz dopunske opreme. Dakle, brod će se koristiti i kao teretni. Osim toga, to je univerzalni brod, namenjen ne samo za letove oko Zemlje i snabdevanje orbitalne stanice, već i dalje letove. Njegove modifikacije bi mogle da lete oko Meseca, izaći u mesečevu orbitu.

Ako se odluči o izgradnji orbitalne stanice u orbiti oko Meseca, njeno snabdevanje je moguće ostvariti pomoću tog broda, - ističe ekspert. Osim toga, s obzirom na veliki resurs, on može da izvrši dosta trajne atonomne letove.

Razrađivači novog broda su se pobrinuli i o udobnosti posade. Kosmonauti tu imaju komfornije uslove rada, skoro dvostruko je povećan korisni prostor, brodom je udobno upravljati. Najzad, razrađen je novi sistem sletanja, koji znatno smanjuje preopterećenja.

Ruski ekspert u oblasti kosmonautike Viktor Minenko smatra da ovaj kosmički brod može da postane bazični za pilotirane letove ka Mesecu.

Za letove prema Mesecu takvi aparati kapsulnog tipa odgovaraju više nego krilati aparati. Krilu je potrebna posebna aerodinamika, zato je teško da se osigura prihvatljiva hiperzvučna aerodinamika.

Prema mišlenju eksperata, odgovarajuća raketa-nosač može da bude ruski nosač modulskog tipa, koji se razrađuje, Angara. Međutim, kako kažu stručnjaci, univerzalni brod, kada je to neophodno, može da se stavi i na druge rakete-nosače.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.