Konzervativni Likud potvrdio podršku Netanjahuu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Okt.2019, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervativni Likud potvrdio podršku Netanjahuu

Konzervativna partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua potvrdila je večeras podršku svom lideru dok on pregovora kako da ostane na čelu države.

Netanjahu, koji je neprekidno na vlasti čitavu deceniju, nagovestio je prošle sedmice partijske izbore ali je od toga odustao.

On nije mogao da obrazuje vladajuću koaliciju posle parlamentarnih izbora u aprilu, pa se ponovo glasalo 17.septembra, ali mu to ni sada ne polazi za rukom.

Na večerašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sastanku Centralnog komiteta Likuda u Tel Avivu članovi su glasali za “ deklaraciju lojalnosti Netanjahuu”, navedeno je u saopštenju te partije.

U dokumentu se dodaje da je Netanjahu ”jedini kandidat Likuda za funkciju premijera” i da će partija biti samo u vladi koju on predvodi pun mandat ili na osnovu sporazuma o rotaciji premijera.

Izraelski mediji su javili da se glasanju odazvalo samo 300 od ukupno 3.800 članova Centralnog komiteta.

Pošto na izborima u septembru nije bilo jasnog pobednika, predsednik Izraela Ruven Rivlin je poverio Netanjahuu zadatak da obrazuje vladu jedinstva sa rivalskim savezom partija centra Plavo belo Benija Ganca, bivšeg komandanta izraelske vojske.

Gancov savez međutim neće da bude u vladi sa Netanjahuom kojem preti optužnica za korupciju.

Ako ne bude mogao da obrazuje vladu Netanjahu će, kako se očekuje, vratiti mandat predsedniku koji će potom poveriti Gancu isti zadatak.

Netanjahu je osvojio podršku 55 poslanika, a Ganc jednog manje.

Ni jedan od njih nema  potrebnu većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, Knesetu.

Odmah pošto je nagoveštena mogućnost partijskih izbora u Likudu, koji su na kraju odloženi, Netanjahuov partijski rival Gideon Saar je je rekao da je spreman, što je bio znak unutrašnjeg neslaganja u partiji.

Večerašnja podrška ima za cilj da spreči Netanjahuove rivale da obrazuju vladu bez njega u slučaju da on u tome ne uspe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.