Konzervativci vode na izborima u Iranu

Izvor: Politika, 03.Mar.2012, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervativci vode na izborima u Iranu

TEHERAN – Konzervativni rivali predsedhika Irana Mahmuda Ahmadinedžada u vođstvu su prema prvim rezultatima parlamentarnih izbora, što navodi na zaključak da će se on suočiti sa otporom u zemlji u poslednjih 18 meseci svog drugog mandata.

Uspeh kandidata struje vrhovnog verskog vođe ajatolaha Ali Hamneija na izborima odraz je i velike podrške teokratiji u Iranu i tvrdom stavu te zemlje u nuklearnom sporu sa Zapadom.

Prema prvim rezultatima iz Teherana, Hamneijevi kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znatno su ispred Ahmadinedžadovih predstavnika. Delimični podaci pokazuju da su Ahmadinedžadovi rivali izabrani u mnogim izbornim okruzima.

Državni mediji navode da je na izbore izašlo više od 67 odsto od 48 miliona Iranaca s pravom glasa.

Vođstvo konzervativaca se očekivalo, a izbori za 290 mesta u parlamentu, Medžlisu, svedeni su na takmičenje u popularnosti između dve konzervativne struje - protivnika i pristalica Ahmadinedžada.

Oko 3.400 kandidata učestvovalo je na izborima koje su bojkotovali glavni reformistički pokreti iz opozicije u znak protesta zbog represije koju vlada sprovodi nad opozicijom nakon spornog reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika države 2009.

Imajući u vidu da je gotovo cela reformatorska opozicija praktično eliminisana, malo je verovatno da će ishod izbora izmeniti kurs iranske politike u odnosu prema najvažnijim pitanjima, uključujući nuklearni program, vojnu i naftnu politiku.

Očekuje se da će konačni rezultati izbora biti poznati do kraja vikenda ili početkom iduće sedmice. Novi parlament počeće rad krajem maja.

-----------------------------------------------------

Odziv veći od 64 odsto

TEHERAN – Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Iranu glasalo je više od 64 odsto upisanih birača, saopštio danas ministar unutrašnjih poslova Mustava Muhamed Nadžar, navodeći da su to preliminarne procene.

„Odziv je bio 64,2 odsto na osvnovu prvih procena, ali taj broj nije konačan”, rekao je Nadžar a preneli iranski mediji.

Učešće na parlamentarnim izborima uobičajeno iznosi između 50 i 70 odsto. Na prethodnim izborima, glasalo je 55,4 odsto glasačkog tela, prema zvaničnim brojkama, preneo je Frans pres.

Prema Nadžarovim rečima, u 290-članom iranskom parlamentu, mandate je za sada osvojilo 135 kandidata, a rezultati glasanja iz većih izbornih jedinica biće poznati u ponedeljak, kako se očekuje.

Tanjug/Beta

objavljeno: 03.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.