Izvor: Blic, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontrola leta bila na pauzi

Kontrola leta bila na pauzi

MOSKVA (Rojters) - Ruska agencija RIA novosti saopštila je da je posada aviona 'tupoljev 154' koji se sudario sa 'boingom 757' kompanije DHL obavestila kontrolu letenja u Švajcarskoj da se nalazi na pogrešnom kursu i da će doći do sudara, 90 sekundi pre nego što se tragedija u kojoj je poginula 71 osoba dogodila. Ruska agencija se poziva na izjavu neimenovanog ruskog istražitelja koji zajedno sa nemačkim i američkim ekipama ispituju uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nesreće. Pilot kompanije 'Baškirian erlajnz' je dobio upozorenje od sigurnosnih navigacionih uređaja i upozorio kontrolu leta u Cirihu. 'Pilot tupoljeva 154, pošto je dobio upozorenje od navigacionih uređaja prvo je upozorio kontrolu leta da se nalazi na pogrešnom kursu i da će doći do sudara sa avionom DHL. Tek posle toga je stiglo upozorenje iz Ciriha, 50 sekundi pre udara. Kontrola leta je trebalo odmah da preduzme hitne mere i da se razdvoje kursevi dva aviona, jer je pilot tražio dalje instrukcije', rekao je neimenovani član ruskog istražnog tima.

Neposredno posle sudara iz Ciriha je saopšteno da ruski pilot nije bio dovoljno iskusan i da je kasno reagovao na upozorenje. Međutim, tek 24 sata posle nesreće predstavnici privatne švajcarske kompanije su saopštili da je automatski sigurnosni uređaj koji obaveštava kontrolore da se avioni nalaze na istom kursu bio zapravo isključen zbog 'redovnog održavanja'. Prema nezvaničnim informacijama, švajcarske vlasti su započele sa ispitivanjem jednog od kontrolora, koji je u vreme sudara bio na 'neautorizovanoj' pauzi.

Iz Rusije su juče u Nemačku počele da stižu porodice poginulih, među kojima je bilo najviše dece koja su išla na letovanje u Barselonu. Nemački istražitelji su do sada pronašli oko 30 tela poginulih, a pretraga je otežana jer su se delovi aviona raspali na području od 40 kilometara. Nemački organi su saopštili da će učiniti sve da olakšaju patnju porodicama iz Rusije, a da će na licu mesta biti i savetodavci koji treba da pruže pomoć porodicama, tako da niko neće morati vizuelno da identifikuje žrtve. Od porodica je zatraženo da donesu zubarske kartone i fotografije kao pomoć spasiocima u identifikaciji žrtava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.