Izvor: RTS, 26.Jan.2021, 12:03

Konte podneo ostavku, očekuje da dobije novi mandat

Premijer Italije Đuzepe Konte podneo je ostavku predsedniku Serđu Matareli kao taktički potez koji će mu povećati šanse za dobijanje novog mandata. Ostavkom Kontea počinju formalne konsultacije za formiranje nove vlade.
Đuzepe Konte je održao sastanak sa članovima vlade, na kojem im je saopštio da će podneti ostavku predsedniku Matareli.

Vlada Kontea je dobila poverenje na glasanju oba doma italijanskog parlamenta prošle nedelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon što je bivši premijer Mateo Renci pokrenuo političku krizu uskraćujući podršku vladajućoj koaliciji.
Međutim, glasanje o poverenju Vladi ostavilo je Kontea sa tankom većinom i nije uspeo da obezbedi veću podršku, prenosi Gardijan.
S obzirom na slabu većinu, očekivalo se da Konte ne osvoji dovoljan broj glasova na glasanju u Senatu o sudskom izveštaju, koje je trebalo da se održi sutra.
Prema pisanju italijanskih medija, Konte je bio pod pritiskom dve glavne stranke u vladajućoj koaliciji – Pokreta Pet zvezdica i Demokratske partije – da podnese ostavku pre glasanja u Senatu, čime bi povećao šansu za dobijanje mandata za novu vladu od Matarele, a koju bi podržala šira koalicija.
"Zahvalan sam svakom pojedinačnom ministru za svaki zajednički proveden dan u protekloj godini", rekao je Konte.
Ministar inostranih poslova je izjavio da ova kriza nema nikakav smisao i da je sada momenat istine.
"U ovim satima ćemo shvatiti kome je zaista stalo do ove nacije i ko je brani a ko umesto toga misli samo na svoj interes. Pokret Pet zvezda ostaje centar zemlje i zajedno sa premijerom Konteom nudimo svoj doprinos stabilnosti. To je naše zalaganje i za to i radimo. Moramo uzeti u obzir ono što se dešava Italiji. Premijer je dao ostavku zbog krize koja nema nikakav smisao", rekao je Di Majo.
Ministri su ispratili premijera dugim aplauzom, a on je saopštio Senatu i Kongresu odluku koju je pre toga saopštio predsedniku Republike.
Koji su mogući scenariji?Sada je sve u rukama predsednika Republike koji je prihvatio ostavku premijera Kontea sa rezervom, odnosno sačekaće rezultat konsultacija koje će započeti sutra posle podne.
Nakon tih brzih ali temeljnih konsultacija Matarela ima dve mogućnosti: ukoliko postoji prostor za manevar, Konteu bi moglo biti ukazano poverenje uz većinu koja bi trebalo da bude veća nego dosadašnja.
No, da li će do toga doći zahvaljujući novim senatorima koje nazivaju "Responsabili", tj. odgovorni (10–15 senatora) ili je moguće zbližavanje sa Italija Viva, koja je i prouzrokovala krizu, još uvek nije jasno.
Ukoliko se to ispostavi kao nemoguće, otvaraju se i drugi scenariji: smena premijera sa koalicijom koja već postoji uz Italija Viva ili eventualna nova vladina većina.
Dakle, sve je u opticaju dok predsednik Matarela ne uvidi ima li mesta za rešavanje ove krize ili anticipirano raspuštanje parlamentarnih komora te neizbežne nove izbore.
Vlada premijera Kontea se suočila sa pandemijom i ovo je jedna od najtežih godina u istoriji Italije, te pristalice premijera smatraju da su dosadašnji rezultati pozitivni i da je on ostvario poverenje Evrope zahvaljujući svom smirenom i čvrstom nastupu.
S druge strane, prema nedavnoj anketi Analisi politica, samo13 odsto Italijana želi vladu Kontea, njih 32 odsto želi nove izbore i da Vlada bude izabrana voljom građana.
Svaki drugi Italijan nema poverenja u premijera, a među njima su i pristalice Demokratske partije i Pokreta Pet zvezda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.