Konsultacije o španskoj vladi obustavljene do oktobra

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2016, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsultacije o španskoj vladi obustavljene do oktobra

Kralj Španije Felipe VI saopštio je da će konsultacije o formiranju vlade sa liderima političkih stranaka obustaviti do oktobra, kada će doneti odluku o imenovanju kandidata za premijera i tako izbeći treće izbore u poslednjih godinu dana.

Kako je navela predsednica parlamenta Ana Pastor, kralj Felipe VI primiće lidere parlamentarnih stranaka 24. i 25. oktobra, manje od nedelju dana pre 31. oktobra, kada ističe rok za raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Posle tog sastanka, Felipe VI odlučiće "da li može da predloži kandidata za predsednika vlade koji ima podršku potrebnu za izglasavanje poverenja u Kongresu", dodala je Pastorova.

Obustavljanjem konsultacija, kralj je Socijalističkoj partiji ostavio malo vremena da odluči o tome da li će podržati ponovno imenovanje konzervativca Marijana Rahoja za premijera. Rahojeva Narodna partija, koja u Parlamentu ima 137 od ukupno 350 poslaničkih mesta i vodeća je parlamentarna stranka, do sada se suočavala sa vetom socijalista i levičarske partije Podemos, koji u Parlamentu imaju 85, odnosno 71 poslanika.

Socijalisti su poslednjih nekoliko dana podeljeni oko podrške Rahoju, a frakcija koja se zalaže za uklanjanje veta i izlazak zemlje iz desetomesečne političke blokade, smenila je 1. oktobra generalnog sekretara stranke Pedra Sančesa, najvećeg Rahojevog protivnika.

Socijalistička partija nalazi se pod privremenim rukovodstvom i tek treba da zauzme jedinstvenu poziciju, a u slučaju da podrži Rahoja, parlamentarna rasprava o njegovom imenovanju počeće najverovatnije poslednjeg vikenda u oktobru.

Španija nema vladu od izbora održanih u decembru prošle godine, a njeno formiranje nije uspelo ni nakon poslednjih izbora u junu zbog nedostatka jedinstvene podrške četiri vodeće političke stranke.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.