Kongres protiv Obame: uzajamna iznudnica

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2013, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres protiv Obame: uzajamna iznudnica

12.10.2013. -

Plafon državnog duga SAD ipak može da bude povećan: republikanci u predstavničkom domu razmatraju takvu mogućnost. Ipak, Obamini protivnici ne žure da deblokiraju finansiranje federalne vlade – oni će granicu podići samo pod uslovom da se cenjkanje povodom budžeta nastavi. Takvo rešnje će smiriti strasti samo za izvesno vreme pošto se glavni problemi ne ukidaju.

U celini predsednička administracija i kongres našli su se u međusobnoj poziciji iznudnice: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u šahu ovaj termin znači položaj kada svaki potez samo pogrošava poziciju za svaku od strana, objašnjavaju eksperti.

Za pregovore je ostalo manje od nedelju dana. Prema proračunima Ministarstva finansija SAD, dužnički limit treba da bude proširen do 17. oktobra, inače će SAD dopustiti tehničko banrkotstvo. Ipak Obama odbija da stupi u polemiku a republikanciam dok oni ne usvoje bar privremeni budžet i ne povećaju gornji prag državnog duga. Republikanci su sa svoje strane spremni samo na privremene ustupke – toliko im se ne dopada predsednička reforma zdravstva. U celini stiče se utisak da je Barak Obama u klinču sa unutrašnjim oponentima precenio sopstven snage, smatra međunarodni velemajstor i analitičar Aleksej Kuzmin.

- U šahovskim mečevima često se stiče sitaucija kada igrač koji dominira u centru planski napada na kraljevom krilu. Ali u određenom trenutku pojavljuje se oštra konforntacija. I od nema dovoljno resursa da pozicionim sredstvima reši ovaj problem u svoju korist. U pitanju je krizna sitaucija.

U stvari reforma zdravstva koja je dobila naziv Obamaker, polako se vodi već nekoliko godina. Ona je bila glavni predmet rasprava republikanaca i demokrata od kako je Obama ušao u Belu kuću. Produžavajući, bez obzira na nezadovostvo republikanaca, odluku o reformi medicinskog osiguranja, on je već izazvao talas nezadovoljstva. Uz to on njih zahteva da usvoje zakon koji osigurava finansiranje državnih ustanova, ne povezujući ga sa pitanjem zdravstva. Sa druge strane i predsednikovi oponenti su svojim demaršem sebe postavili ne baš u najbolji položaj, smatra međunarodni velemajstor i politikolog Vladislav Tkačev.

- Zaista, predsednička strana u Kongresu SAD nalazi se položaju takozvane uzajamne iznudnice, kada nikome nije povoljno da napravi prvi potez. Da podstim da je njega pre ili kasnije dužan da napravi onaj čiji red je došao. Posle demarša američkih parlamentaraca i podignute Obamine rukavice, potez treba da naprave ponovo kongresmeni. Verovatno kompromisno rešenje u vidu privremenog budžeta na izvesno vreme će smiriti strasti. Istina, ne zadugo, previše dijametralno se razilaze pogledi suprotstavljenih strana na pitanja unutrašnje i spoljne politike.

Aktualna oštra konfrontacija objektivno nije povoljna ni za jednu stranu. U takvim slučajevima suparnici šahisti običo se nalaze prihvatljivi put za pojednostavljivanje sitaucije. Tako i u američkom sukobu predsednika i kongresa strane najverovatnije mogu da izbegnu uzajamnu opasnost od bankrotstva. Republikanci će pristati na privremeno finansiranje državnih ustanova, ali Obama će morati da se odluči na detaljnije pregovore o podizanju praga državnog duga. Istina, sada će predsednik morati da istupa u njima ne u ulozi dominantne strane. Za sada je Obama odbacio plan republikanaca u kongresu sa povećanje praga državno gduga, pošto on ne predviđa istovremenu obnovu rada vlade.

Igor Silecki,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.