Kongres glasao za zakon o Iraku

Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres glasao za zakon o Iraku

Vašington -- Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa usvojili zakon o finansiranju ratnih operacija u Iraku. Buš najavio veto.

Kako prenose strane agencije, posle glasanja u oba doma Kongresa - Senatu i Predstavničkom domu - koji su usvojili nacrt, Kongres treba predsedniku SAD Džordžu Bušu da uputi na usvajanje nacrt tog zakona, koji predviđa početak postepenog povlačenja vojnika od 1. oktobra.

Bela kuća je danas saopštila da Buš stavlja veto na nacrt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog zakona.

To će biti prvi veto predsednika Buša od kada su demokrate, nakon izbora u novembru prošle godine, preuzele kontrolu na Kongresom.

Senat je danas, sa 51 glas za i 46 protiv, usvojio nacrt zakona o budžetu od oko 100 milijardi dolara za rat u Iraku i Avganistanu.

Nalog za saslušanje Kondolize Rajs

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs moraće da se govori u maju o obrazloženjima za napad na Irak.

Odbor za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma američkog Kongresa naložio je Rajsovoj da se pojavi na saslušanju o obrazloženjima administracije predsednika Džordža Buša za napad na Irak 2003. godine.

Republikanci nisu podržali tu odluku, ali demokrate imaju većinu u Kongresu.

Demokrate su izjavile da žele da čuju šta je ona znala o upozorenjima Bušove administracije, za koja se kasnije ispostavilo da su lažna, da je režim tadašnjeg iračkog predsednika Sadama Huseina kupovao uran u Nigeru radi proizvodnje nuklearnog oružja, prenele su agencije.

Većina Amerikanaca želi rok

Većina Amerikanaca smatra da pobeda u Iraku više nije moguća i slaže se sa demokratama da je potrebno utvrditi tačan rok povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Prema anketi koju danas objavljuju TV stanica NBC i "Vol strit džornal", 56 odsto Amerikanaca podržava demokrate, koji traže utvrđivanje rokova za povlačenje američkih vojnika, dok samo 37 odsto anketiranih podržava predsednika Buša, koji se protivi skorom povlačenju.

Isto istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 55 odsto Amerikanaca smatra da "pobeda u Iraku" više nije moguća, dok suprotno mišljenje ima 36 odsto ispitanika.

Čak 66 odsto Amerikanaca smatra da zemlja ide u pogrešnom pravcu, a samo 22 odsto njih podržava kurs aktuelne američke administracije, pokazala je anketa sprovedena u aprilu.

U sličnom istraživanju, koje je urađeno u martu, broj Amerikanaca koji su smatrali da njihova zemlja ide u pogrešnom pravcu bio je manji i iznosio je 58 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.