Kongres SAD o Iraku

Izvor: B92, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD o Iraku

Vašington, London -- Dejvid Petreus pred Kongresom SAD, najavio je povlačenje oko 30.000 američkih vojnika iz Iraka do polovine 2008 godine.

Kako danas javljaju agencije, komandant američkih snaga u Iraku Dejvid Petreus je u Kongresu SAD izjavio da su ciljevi strategije slanja vojnog pojačanja u Irak "postignuti" i da bi prvo povlačenje vojnika moglo da se planira u decembru ove godine. "Ciljevi vojnog pojačanja su uveliko postignuti", rekao je Petreus.

Bićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stanju da smanjimo broj naših snaga do idućeg leta na broj vojnika koji je bio u Iraku pre slanja dodatnog pojačanja, bez opasnosti da ćemo ugroziti stepen bezbednosti koji smo teško postigli, rekao je američki general.

On je rekao da se "generalno može konstatovati da je došlo do poboljšanja bezbednosne situacije u Iraku".

Komandant američkih snaga je ocenio da bi bilo "prerano da se sada predlaže tempo povlačenja američkih vojnika", ali da bi povlačenje oko 4.000 pripadnika američkih snaga bilo moguće početkom decembra ove godine.

General Petreus, kojem se u Vašingtonu pridružio američki ambasador u Iraku Rajan Kroker, takođe je rekao da Iran preko šiitskih ekstremista vodi rat protiv iračke države i međunarodnih snaga u toj zemlji.

Američki predsednik Džordž Buš će se povodom situacije u Iraku naciji obratiti kasnije ove nedelje.

SAD su pre slanja pojačanja u Irak u toj zemlji imale oko 130.000 vojnika, dok danas ta broj iznosi 168.000. Cilj povećanja broja američkih vojnika bilo je stvaranje bezbednosnih uslova koji bi omogucili iračkom rukovodstvu da se pozabavi pitanjima nacionalnog pomirenja.

Ispred prostorija u kojima je general Petreus podnosio svoj izveštaj u američkog Kongresu, policija je uhapsila nekolicinu antiratnih aktivista. Oni su pokušali da se obrate generalu i zatraže od njega da "kaže istinu" pred komisijama.

Demokratska većina je planirala da iskoristi izveštaj i vrati deo vojske, dok u vojsci navode da će izveštaj uticati da se eventualno povlačenje odloži bar za šest meseci. Analitičari tvrde da se ništa bitnije neće promeniti u američkoj politici.

Republikanski predstavnici misle da je Irak na pragu mira, a Amerika na pragu pobede.

"Vrlo sam zadovoljna rezultatima rada. Došlo je do konsolidovanja lokalne politike. Ljudi u Iraku nisu opterećeni ratom. Uskoro će se i politika u Bagdadu stabilizovati. Mislim da smo uspeli", kaže republikanska senatorka Lindzi Grejam.

Sa takvim stavom se ne slažu predstavnici demokratske većine u Kongresu. Oni upozoravaju na to da se u Iraku svakodnevno gine i da među poginulima ima dosta američkih vojnika.

Demokrate tvrde i da je rat u Iraku postao skup za američku ekonomiju. "Mi smo taoci i naše trupe su taoci. A administracija odlaže povlačenje. Oni će to odlagati sve dok neki budući predsednik ne ode tamo, a to je neprihvatljivo", kaže Ted Kenedi, demokratski senator.

U grupi stručnjaka za iračke studije kažu da će se nesuglasice između predsednika, koji je republikanac, i Kongresa, gde većinu odnedavno imaju demokrate, nastaviti.

Analitičari smatraju da će izveštaj omogućiti Kongresu da uspori agresivnu politiku Buša, ali da će predsednik i dalje moći da donosi odluke.

El Maliki: Iračke snage nisu spremne

Irački premijer Nuri el Maliki izjavio je da iračke snage još nisu spremne da od američkih snaga preuzmu očuvanje bezbednosti u zemlji.

"Potreban je dodatni napor i još vremena kako bi naše vojne snage mogle da preuzmu očuvanje bezbednosti u svim iračkim provincijama od koalicionih snaga, koje nam pomažu u borbi protiv terorizma", kazao je El Maliki poslanicima u parlamentu, prenela ja agencija AP.

El Maliki je takav stav izneo pred izlaganje izveštaja američkih generala u Kongresu SAD.

Irački premijer je ukazao da je nasilje opalo za 75 odsto u oblasti Bagdada otkako su američke snage dovele dodatne snage početkom ove godine.

"Ključ rekonstrukcije zemlje, ekonomskog razvoja i porasta životnog standarda jeste bezbednost", ocenio je El Maliki.

"Postigli smo uspeh u sprečavanju sektaškog rata u Iraku i potpuno sam uveren da je nacionalno pomirenje naš jedini put koji vodi Irak ka bezbednosti", zaključio je irački premijer.

Pritisak SAD odložio britansko povlačenje

Politički pritisak Sjedinjenih Američkih Država odložio je za pet meseci povlačenje britanskih snaga iz Basre, rekao je za britanski "Dejli telegraf" komandant britanske vojske Džejms Bašal.

Velika Britanija mogla je da napusti palatu "Basra" još u aprilu, ali su SAD insistirale da britanske trupe ostanu duže, ukazao je Bašal, prenela je agencija AP.

"Mogli smo da izađemo u aprilu i da završimo celu prelaznu operaciju, i to bi bilo ispravno urađeno, ali je to sprečila politika", kazao je Bašal dodavši da su "Amerikanci tražili od njih da duže ostanu".

Britansko ministarstvo odbrane nije zasad dalo nikakav komentar na Bašalovu tvrdnju.

Britanski vojnici su se povukli 3. septembra iz Basre, grada na jugu Iraka. Oko 550 vojnika, koji su bili smešteni u bivšoj rezidenciji Sadama Huseina u Basri, prebačeno je u jedinu preostalu britansku bazu u Iraku, na aerodromu nedaleko od tog grada.

Broj britanskih vojnika smanjen je za 500, tako da ih u toj bazi ima trenutno 5.000. Amerikanci su optužili Britance da su "izgubili Basru" i "doživeli poraz", dok iz Britanije vojni komandanti optužuju Ameriku za haos u Iraku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.