Konflikt je okončan

Izvor: Vostok.rs, 15.Jun.2012, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konflikt je okončan

15.06.2012. -

Razrešio se jedan od najzapaženijih konflikata u poslednje vreme, koji je ove nedelje potresao rusku javnost. Rukovodilac Istražnog komiteta RF Aleksandar Bastirkin i glavni urednik „Nove gazete" Dmitrij Muratov izvinili su se jedan drugom i rukovali u znak pomirenja, iako je još juče izgledalo da ovaj skandal neće skoro utihnuti.

Uzrok konflikta predstavljao je članak zamenika glavnog urednika „Nove gazete" Sergeja Sokolova o istrazi krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dela masovnog ubistva u kozačkom selu Kuščevska. Novinar je u materijalu izjavio da je blaga presuda doneta jednom od učesnika u procesu Sergeju Cepovjazu povezana s njegovim poznanstvima u organima za očuvanje reda. Pritom je Sokolov dozvolio sebi nekoliko oštrih epiteta upućenih na adresu rukovodioca Istražnog komiteta. Bastirkin je sa svoje strane pozvao novinara u Naljčik na sastanak na kojem je bilo razmatrano masovno ubistvo u kozačkom selu Kuščevska. Tu su činovnik i novinar razgovarali pri čemu je Bastirkin ukazao na neosnovanost optužbi i zahtevao je izvinjenje. Sokolov se izvinio obećavši pritom da će naći dokaze za svoj članak. Dalje se razgovor odvijao u povišenim tonovima, a završio se isterivanjem novinara sa sastanka.

Međutim, priča se na ovome nije završila. Nekoliko dana kasnije u „Novoj gazeti" je objavljeno otvoreno pismo glavnog urednika Dmitrija Muratova koji je tvrdio da je posle zasedanja u Naljčiku Sergej Sokolov odvežen u šumu gde mu je navodno Bastirkin lično pretio. Ipak, osim reči samog Sokolova drugi dokazi za ovo nisu navedeni. Rukovodilac Istražnog komiteta je izjavio da ne zna ništa o ovom putovanju.

Novinari su današnji dan očekivali s velikim nestrpljenjem – trebalo je da se održi sastanak rukovodioca IKR i glavnih urednika ruskih medija. Međutim, on je protekao začuđujuće mirno. Bastirkin je počeo od toga što se izvinio glavnom uredniku „Nove gazete" Dmitriju Muratovu zbog emocionalnog reagovanja. Odgovor novinara je brzo usledio. „Za mene je dnevni red okončan. Došlo je do pomirenja," – izjavio je Muratov.

Sokolov je takođe dobio izvinjenje. Dmitrij Muratov mu je telefonirao i dao je slušalicu Bastirkinu. On se izvinio zbog svog emocionalnog reagovanja. Sokolov se zauzvrat takođe izvinio rukovodiocu Istražnog komiteta zbog oštrih reči.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.