Konferencija UN u napetoj atmosferi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija UN u napetoj atmosferi

Ženeva, Njujork -- Delegacija Evropske unije napustila je Konferenciju Ujedinjenih nacija o rasizmu, posle govora iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kazao je da svet mora da se ujedini u borbi protiv pretnje kakvu predstavlja netolerancija i poručio da je sada trenutak da se zaustavi rasizam. Kasnije, kada je počeo govor predsednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada, veliki broj predstavnika evropskih zemalja napustio je konferenciju zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegove osude politike Izraela i SAD.

Skup bojkotuju Sjedinjene Države i još osam zemalja, a u Ženevi protestuju grupe za ljudska prava, koje su osudile aktuelni iranski režim i učešće u konferenciji iranskog predsednika Ahmadinedžada, koji negira holokaust.

Otvarajući globalnu konferenciju o rasizmu, prvu posle osam godina, Ban Ki Mun je ocenio da nije potrebna samo borba protiv antisemitizma, nego da sve veći problem predstavlja i islamofobija.

"Strahujem da današnja ekonomska kriza, ako se ne bude rešavala kako treba, može da se pretvori u političku krizu velikih razmera, obeleženu socijalnim nemirima, oslabljenim vladama i ogorčenom javnošću, koja je izgubila veru u lidere i budućnost", rekao je on.

Ban Ki Mun je upozorio da u takvim okolnostima društva koja su već žrtve predrasuda i netolerancije samo mogu dodatno da budu opterećena.

Komentarišući to što Amerika i još osam zemalja ne prisustvuju skupu, zbog strahovanja da će preovladati zahtevi muslimanskih zemalja da se osudi Izrael i uvede globalna zabrana kritika islama, Ban Ki Mun je rekao da žali zbog takvih odluka.

"Sada je trenutak da potvrdimo našu veru u osnovna ljudska prava i dostojanstvo. Rasizam je poricanje ljudskih prava i može postati zakonito u nekim zemljama, na to nas uvek podsećaju strahote holokausta”, rekao je Ban Ki Mun.

"On može biti manje vidljiv i ispoljiti se u vidu netrpeljivosti prema nekim grupama ljudi, kao antisemitizam, a u novije vreme i kao islamofobija”, smatra on.

Osim SAD, skup bojkotuju Nemačka, Holandija, Italija, Novi Zeland, Izrael i Kanada. Te zemlje otvoreno sumnjaju da bi i govornica u Ženevi ponovo mogla da posluži za antisemitske napade kao što je to bilo na skupu 2001. kada su SAD i Izrael demonstrativno napustili Durban.

Jedan od povoda za bojkot je i činjenica da su islamske zemlje u završnu deklaraciju planirale da ubace osudu vređanja vere, što zadire u zapadnu koncepciju prava na slobodu govora.

Bojkot zbog Ahmedinedžada

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da žali zbog odluke pojedinih zemalja da bojkotuju konferenciju o rasizmu koja je počela u Ženevi.

"Duboko žalim što su neki odabrali da budu po strani. Nadam se da to neće dugo trajati", naveo je Ban.

Držeći organizatore konferencije do poslednjeg trenutka u neizvesnosti, predstavnici SAD, Australije, Novog Zelanda i Holandije su na kraju ipak saopštili da neće učestvovati na konferenciji u Ženevi koja bi trebalo da predstavlja nastavak burne i kontroverzne konferencije u Durbanu održane 2001. u Južnoj Africi.

Listi odsutnih u nedelju uveče se pridružila i Nemačka.

Ambasador pozvan na konsultacije

Izrael je pozvao svog ambasadora u Švajcarskoj Ilana Legarija na konsultacije u znak protesta zbog učešća iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na konferenciji UN o rasizmu koja se održava u Ženevi.

Ta odluka je doneta kako bi se "izrazilo nezadovoljstvo zbog održavanja konferencije Durban II u Ženevi na kojoj učestvuje, kako se navodi u saopštenju izraelskog ministarstva, "rasista koji negira holokaust i koji je javno izneo nameru da će izbrisati Izrael sa mape".

Izrael je kritikovao švajcarskog predsednika Hans-Rudolfa Merca zbog sastanka sa Ahmadinedžadom, a protestna nota je dostavljena i švajcarskoj ambasadi u Izraelu.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je, ipak, obećao da će Nemačka "vrlo pažljivo posmatrati rad konferencije" ne isključujući mogućnost da se "kasnije eventualno uključi u rad".

Istovremeno, predstavnici Francuske i Velike Britanije najavili su da dolaze u Ženevu.

Francuska, kao i Britanija i Češka, upućuje ambasadora, ali će on napustiti zasedanje ukoliko predsednik Irana bude iznosio "antisemitske optužbe", najavio je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner.

"Nećemo tolerisati nikakve ekscese, nikakve provokacije", rekao je Kušner.

Izrael i Kanada su početkom marta među prvima najavili da neće učestvovati na konferenciji o rasizmu, a ubrzo im se pridružila i Italija.

Holandija i Australija su otvoreno izrazile strahovanje da bi govornica u Ženevi ponovo mogla da posluži za antisemitske napade kao što je to bilo na skupu 2001. kada su predstavnici SAD i Izraela demonstrativno napustili Durban.

UN i Vatikan osudili Ahmadinežadovu izjavu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je istupanje iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada na konferenciji UN o rasizmu, u kojem je izjavio da je Izrael posle Drugog svetskog rata okupirao palestinsku teritoriju, "pod izgovorom jevrejskih patnji", ocenivši da je ono u suprotnosti sa ciljem ovakvog skupa.

"Za osudu je što je iranski predsednik iskoristio Konferenciju da optužuje, deli ili čak izaziva. Sve to je u suprotnosti sa onim što na konferenciji želimo da postignemo i znatno otežava pronalaženje konstuktivnog rešenja za ozbiljan problem rasizma", navodi se u zvaničnom saopštenju generalnog sekretara UN.

Ban je dodao i da veoma žali što se Ahmadinežad ne obazire na napore da se svet okrene budućnosti jedinstva, umesto prošlosti podela.

On je u saopštenju naveo i da je na svom poslednjem sastanku s Ahmadinežadom podsetio iranskog predsednika da je Generalna skupština UN usvojila rezolucije kako bi ukinula izjednačavanje cionizma sa rasizmom i potvrdila istorijske činjenice o holokaustu. Ahmadinežadove izjave o Izraelu danas je osudio i Vatikan, ocenivši da su one "ekstremističke i neprihvatljive", preneo je Rojters

U međuvremenu, odluka pape Benedikta XVI da pošalje delegaciju Vatikana na konferenciju UN o rasizmu u Ženevi, stvorila je novi jaz u odnosima sa jevrejskim organizacijama, koje strahuju da će ovaj skup biti iskorišćen kao platforma za napad na Izrael.

"Svojim učešćem, Vatikan je dao odobrenje za ono što se priprema (protiv Izraela)", rekao je Rikardo di Senji, glavni rimski rabin za list "Stampa".

Benedikt XVI, koji će kao poglavar Rimokatoličke crkve sledećeg meseca prvi put posetiti Izrael, nazvao je ranije ovu konferenciju važnom inicijativom i dodao da se nada da će ona pomoći u "okončanju svih oblika rasizma, diskriminacije i netolerancije".

"Ahmadinedžadov govor je bedan i odvratan"

Govor iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, u kome je on naveo da je Izrael rasistička država, "bedan je i odvratan", ocenio je zamenik američkog ambasadora pri UN Alehandro Vulf.

"Ja se ne mogu setiti nijedne druge reči sem, sramota", rekao je Vulf i dodao da je to bio "bedan i odvratan govor", prenela je agencija Rojters.

Vulf je kazao da je Ahmadinedžadov govor naneo ozbiljnu nepravdu iranskoj naciji i iranskom narodu i pozvao lidere Irana da pokažu "mnogo više mere, odmerenosti, iskrenosti i konstruktivne retorike kada govore o problemima iz regiona".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.