Izvor: B92, 14.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kondoliza Rajs na turneji

Jerusalim -- Vašington će pojačati napore koje ulaže u bliskoistočni mirovni proces i u formiranje palestinske države.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs je posle razgovora s palestinskim liderom Mahmudom Abasom, a u okviru turneje po Bliskom istoku, izjavila da Palestinci i Izraelsci treba da žive bezbedno, u miru i demokratiji.

Kondoliza Rajs održava konsultacije s regionalnim liderima, ne samo o palestinsko-izrealskoj krizi, već i o Iraku, a kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na konsultacije s liderima na Bliskom istoku pošla bez konkretne poruke.

Zapadni komentatori kažu da je jedan od ciljeva poseta zadobiti simpatije arapskih lidera za novi plan za Irak. S Mahmudom Abasom, pak, težište rezgovora bilo je ipak formiranje palestinske države, ali tako da i Palestinci i Izraelci mogu da žive bezbedno, u miru i demokratiji.

"Mislim da će moj rad u narednim mesecima biti najviše usmeren na pokušaj da se ubrza napredak u sprovođenju mirovne mape. To će nas na kraju krajeva dovesti do stvaranja palestinske države. To će i pomoći Palestincima i Izrealecima da osmisle politički horizont", rekla je ona.

Sprovođenje mirovnog plana zaustavljeno je u prvoj fazi jer Izrael i Palestinci nisu ispunili obaveze. Izrael je trebalo da zaustavi izgradnju naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci da razoružaju militantne grupe poput Hamasa. Plan predviđa i formiranje privremene države.

Mahmud Abas, palestinski predsednik, kaže da Palestinci odbijaju bilo koje privremeno ili prelazno rešenje, uključujući državu privremenih granica, zato što ne veruju da je to realitičan izbor na kom se dalje može graditi.

"Takođe, naglasili smo značaj aktivne i neprekidne mobilizacije različitih regionalnih i međunarodnih snaga kako bi bio okončan konflikt", kaže Abas.

Predsetavnici Hamasa su posetu Kondolize Rajs komentarisali kao favorizovanje jedne strane u konfliktu.

Naoružane pristalice Hamasa i Fataha, dva suprotstavljena palestinska pokreta, pre desetak dana su sklopile primirje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.