Izvor: B92, 27.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno i žene kandidati

Rijad -- U Saudijskoj Arabiji žene će prvi put biti kandidati na nekim izborima, iako ne političkim, već poslovnim.

Sedamnaest poslovnih žena u Saudijskoj Arabiji kandidati su na izborima za lokalnu privrednu komoru u Džedi. Ukupno 71 kandidat prijavljen je za 12 mesta u odborima trgovinske i industrijske komore u Džedi. Izbori se održavaju od danas do 29. novembra.

Kandidatkinja Lama Sulajman rekla je Rojtersu da su ona i njene koleginice veoma uzbuđene, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optimistične. "Nisam mogla da spavam poslednjih dana. Kao nova lica na izborima moraćemo puno da radimo. Odziv koji smo do sada imale bio je veoma ohrabrujući", rekla je ona.

Ulfat Ćabani, koja vodi preduzeće koje proizvodi parfeme za izvoz, optimistična je i kaže da bi žene trebalo da dobiju bar dva mesta na izborima. Većina birača su muškarci. Žene čine samo 10 odsto članstva komora.

Saudijski kralj Abdulah stavio je promociju prava žena u konzervativnoj kraljevini na jedno od prvih mesta u planu za period 2005-2009, ali su vlasti istakle da to mora da bude u skladu sa njihovim tumačenjem principa islama.

Saudijska Arabija je ranije ove godine održala prve nacionalne izbore, one za opštinske uprave. Ženama je zabranjeno glasanje i kandidovanje za mesta u organima lokalne vlasti, ali su zvaničnici najavili da će im biti dozvoljeno da se kandiduju na narednim izborima, za četiri godine.

Žene u toj zemlji ne mogu da voze, moraju da budu pokrivenog lica i da se u javnosti pojavljuju samo uz mušku pratnju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.