Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kompromis u EU o energetici"

Brisel -- Predsednik Poljske Leh Kačinjski rekao da je samit Unije o energetici bio uspešan, razgovori o upotrebi sijalica niske potrošnje.

Kačinjski je kazao rekao da je odluka da EU do 2020. godine počne da koristi 20 odsto energije iz obnovljivih izvora, ali s tim da se vodi računa o lokalnim specifičnostima zemalja članica, razuman kompomis. On je pokušao i da umanji zabrinutost Poljaka koji strahuju da će morati da menjaju sijalice za one niske potrošnje zbog uštede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je kao primer uštede navela upotrebu sijalica niske potrošnje, navodeći da bi se u Nemačkoj upotrebom takvih sijalica smanjilo emitovanje ugljen-dioksida za 6,5 miliona tona.

Poljska ministarka finansija Zita Gilovska je poručila iz Brisela Poljacima da usvajanje novih mera štednje energije do 2008. godine ne mora da znači i masovnu promenu starih sijalica.

Kačinjski je rekao da "to nije tako strašno kao što izgleda": "Iznenadili su nas tim sijalicama. Predlog je podnet tokom noći, ranije se o njemu nije govorilo".

Predsednik Poljske smatra da je time što je postignut dogovor potvrđeno da EU funkcioniše i bez novog ustava. "Upozorio sam naše prijatelje iz Višegradske četvorke da ne bismo ni morali da se ovde konsultujemo jer bi nas, kada bi važio novi ustav glatko preglasali", kazao je Kačinjski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.