Komitet: Ubistvo Njemcova dobro planiran čin

Izvor: RTS, 28.Feb.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komitet: Ubistvo Njemcova dobro planiran čin

Istražni komitet je izneo prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javlja "Raša tudej".
Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je novinarima da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran, javlja Tanjug.

"Istraga je našla da je Boris Njemcov išao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa svojom prijateljicom u stan koji se nalazi blizu mesta ubistva. Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu", kaže Markin.
Prema njegovim rečima, u razrešenje ubistva uključeni su najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.
Preliminarni rezultati su pokazali da je političar ubijen iz pištolja "makarov".
Stručnjaci su na mestu ubistva pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara.
Istraga je, nastavlja Markin, usmerena na ispitivanje svedoka i proučavanje razgovora preko mobilnog u oblasti mesta napada i snimaka video-kamera obezbeđenja.
"Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Njemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu "žrtve" i to od strane onih koji ne oklevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve", objašnjava Markin.
"Postoje i izveštaji da je Njemcov primio pretnje zbog svog stava prema ubistvu zaposlenih u 'Šarli ebdou' u Parizu", navodi Markin i dodaje da se istražuje i moguća veza ubistva sa građanskim ratom u Ukrajini.
Motivi, prema njegovom mišljenju, mogu biti i poslovni, u vezi sa Njemcovom, ili njegovim ličnim životom.
Kasnije danas, nedaleko od mesta zločina pronađen je automobil korišćen u napadu. Ruski mediji su javili da je imao registarske tablice Ingušetije, ruske republike na Severnom Kavkazu.
Markin je zamolio novinare da se ne povode za neproverenim informacijama.
To se, prema njegovim rečima, delom odnosi i na taj automobil, za koji se navodi da je marke "lada priora".
"Sve vrste proverenih informacija mogu da dođu iz zvaničnih izvora, a u ovom slučaju to je Istražni komitet koji je sada zadužen za slučaj", ističe Markin.

On je pružio uveravanje novinarima da će Istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbednosti dati sve od sebe da reše slučaj.
Advokat porodice Njemcov potvrđuje da je ubijeni opozicioni lider već nekoliko meseci preko društvenih mreža dobijao pretnje smrću, i da su zbog toga podneli prijavu policiji.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ocenjuje da je Njemcov ubijen jer je planirao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u konflikt u Ukrajini.
Devojka, dvadesettrogodišnja ukrajinska manekenka, nalazi se na ispitivanju u policiji kao jedini svedok ubistva.  
Njemcov je ubijen u petak uveče oko 23.15. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.
Biće sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tas i dodaje da porodica još nije donela konačnu odluku o tačnom mestu i vremenu sahrane.
Građani i opozicioni lideri tokom dana dolaze na most na kojem je ubijen Njemcov i polažu cveće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istražni komitet: Ubistvo Njemcova dobro planiran čin

Izvor: RTS, 28.Feb.2015

Istražni komitet je izneo prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javlja "Raša tudej". . Predstavnik Istražnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.