Komercijalni dronovi uskoro donose novac

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2015, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komercijalni dronovi uskoro donose novac

Prvi komercijalni dronovi poleteće uskoro u SAD, a njihovo korišćenje doneće kompanijama ekonomsku korist od oko 100 miliona dolara godišnje, piše Blumberg.

Američke vazduhoplovne vlasti ubrzano rade na izradi zakonskih rešenja za upotrebu bespilotnih letelica u komercijalne svrhe, a iako u prvi mah neće biti dozvoljene isporuke kakve je zamislio Džef Bejzos, prvi čovek "Amazona", biće otvoreno novo tržište u kome će se na godišnjem nivou obrtati milione.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Prvi komercijalni dronovi će morati da lete samo danju, na visinama ispod 150 metara i moraće da budu konstantno na oku osobe koja ih kontroliše, navodi se u dokumentaciji u koju je Blumberg imao uvid. Uporedo sa planovima da se automatizovane i daljinski kontrolisane letelice integrišu u civilno vazduhoplovstvo, rade se i ekonmske analize.

"Dozvoljavanje dronovima da lete u poslovne svrhe u SAD, može doneti 100 miliona ili više ekonomske koristi industriji. Čak i bez toga, ako uspeju da sačuvaju bar jedan život, njihova upotreba bi bila opravdana", navodi se u dokumentaciji.

Za početak, komercijalni dronovi će dobijati dozvole za nadgledanje i fotografiju, inspekciju dalekovoda i infrastrukture, pomoć u poljoprivredi, ali i za misije spasavanja ljudi. Federalna vazduhoplovna administracija SAD (FAA) je u dokumentaciji navela da će nova legislatura koštati 6,8 miliona dolara u prvih godina, a inače se jedan ljudski život procenjuje na 9,2 miliona dolara.

Osim komercijalnih dronova, uvela bi se i kategorija tzv. "mini dronova", za koje bi važila nešto mekša pravila.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.