Kolumbijska vlada i Fark potpisali istorijski mirovni sporazum

Izvor: RTS, 27.Sep.2016, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbijska vlada i Fark potpisali istorijski mirovni sporazum

Sporazum su na ceremoniji u Kartaheni, gradu na karipskoj obali Kolumbije, potpisali predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos i lider Farka (FARC) Timoleon Himenez, poznat pod nadimkom Timočenko.
Oni su sporazum potpisali olovkom napravljenom od metka, naveo je Bi-Bi-Si. Tom činu je prisustvovalo 2.500 stranih zvaničnika.

Sporazum ima 297 strana, a mora da bude ratifikovan na referendumu 2. oktobra, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenele su agencije.
Posle toga, pobunjenici će predati oružje posmatračima pod okriljem UN u narednih šest meseci, dok formiraju političku partiju.
Fark će imati zagarantovanih minimum 10 mesta u Kongresu.
U sukobima je, prema dosadašnjim procenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste domove.
Sporazum je usledio nakon četiri godine pregovora koji su u više navrata bili na ivici prekida.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolumbija: Potpisan istorijski sporazum vlade i pobunjenika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Sep.2016

Kolumbijska vlada i pobunjenici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) potpisali su istorijski sporazum kojim se završava građanski rat koji je trajao 52 godine. Lider pobunjenika Timoleon Himenez, poznatiji kao Timočenko, izvinio se "svim žrtvama sukoba" što je dočekano uzvicima oduševljenja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.