Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbija: Napadi na policiju

Bogota -- 19 policajaca i vojnika ubijeno je danas, a devetoro juče u eksplozijima bombi koje su podmetnuli pobunjenici u Kolumbiji.

Policija je saopštila da je bombu postavila pobunjenička grupa "Revolucionarne oružane snage Kolumbije", koja je aktivna u seoskim predelima zemlje, i da je reč o najžešćem napadu pobunjenika od početka godine. Pripadnici kolumbijske gerile FARK intenzivirali su napade na bezbednosne snage.

U centralnoj Kolumbiji vojska sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << operacije protiv pobujenika FARK-a, zbog takvih i slicncih napada na njene pripadnike.

Pobunjeničke grupe finansiraju svoje aktivnosti trgovinom kokaina iz Kolumbije, iz koje se 90 odsto te droge prokrijumčari u SAD. Uništavanje kokaina, koje je američka vlada pomogla sa 600 miliona dolara, predstavlja smrtonosnu operaciju za kolumbijsku policiju i vojsku, naveo je AP, podsetivši da je prošle godine poginulo 26 pripadnika policije i oružanih snaga dok su pružali zaštitu timovima koji uništavaju zasade koke.

Ta dva napada su među sa najtežim posledicama od pocetka avgusta 2006, kada je šef države Alvaro Uribe počeo drugi mandat upravo na programu borbe protiv gerile bez ustupaka.

Uribe je veoma popularan u državi, zahvaljujući značajnom smanjenju broja ubistava i otmica tokom prvog mandata.

Ipak, on je prošle subote zatražio od vojske da saopšti rezultate borbe protiv gerilaca FARK-a, najveće grupacije koja ima oko 17.000 članova.

"Iako smo ostvarili veliki kredbilitet na međunarodnom planu, ostaje još mnogo da se uradi. Ne zaboravite da su mali delovi FARK-a i dalje veoma aktivni", poručio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.