Koliku ponudu može Srbija da obezbedi za Evroazijsku uniju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliku ponudu može Srbija da obezbedi za Evroazijsku uniju?

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom vrlo povoljan za rast trgovinske razmene Srbije sa zemljama te Unije i za podršku srpskoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza.

"Da otklonimo svaku sumnju da tu ima neka šira politička dimenzija, to je trgovinski sporazum i pristup tom tržištu. Pri ulasku u EU bismo verovatno morali otkazati takve sporazume. Za sada je to vrlo povoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za rast naše trgovinske razmene i za podršku našoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza", objasnio je direktor RGZ-a.

Pitanje je, ističe, koliku ponudu može Srbija da obezbedi da bi imala značaju razmenu na tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Trgovinska razmena Srbije i zemalja Evroazijske unije je 3,4 milijarde dolara, a u taj iznos je uključen i uvoz energenata.

"Izvoz nije tako impresivan, ali raste", dodao je Kovačević za RTS.

Komentarišući napredak Srbije na "Duing biznis" listi, direktor RGZ-a navodi da je to pokazatelj stvaranja bolje biznis klime i okolnosti za privlačenje investicije.

"Do avgusta su strane direktne investicije beležile priliv od oko 2,6 milijarde evra, to znači da ćemo do kraja godine prestići prošlu godinu koja je bila rekordna sa četiri milijarde evra", napominje Kovačević.

Komentarišući najavljeno povećanje penzija od 5,3 odsto, Kovačević ukazuje da je to uklopljeno u budžetski okvir i aranžmane sa MMF-om, koji nalaže da penzije ne smeju pređu 11 odsto BDP-a kako se ne bi kvarila makroekonomska stabilnost.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nema više podmetanja i prepakivanja prilikom izvoza u Rusiju

Izvor: RTS, 25.Okt.2019

Više od trećine srpskog izvoza u Rusiju čine poljoprivredni proizvodi, a među njima prednjače sveža jabuka, jagoda, soja u zrnu, mladi sir, breskva, višnja, trešnja, zamrznuto povrće. Izvoz robe biljnog porekla u Evroazijsku ekonomsku uniju sada je definisan Fitosanirnim sporazumom koji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.