Nema više podmetanja i prepakivanja prilikom izvoza u Rusiju

Izvor: RTS, 25.Okt.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više podmetanja i prepakivanja prilikom izvoza u Rusiju

Više od trećine srpskog izvoza u Rusiju čine poljoprivredni proizvodi, a među njima prednjače sveža jabuka, jagoda, soja u zrnu, mladi sir, breskva, višnja, trešnja, zamrznuto povrće. Izvoz robe biljnog porekla u Evroazijsku ekonomsku uniju sada je definisan Fitosanirnim sporazumom koji je bio jedan od uslova za potpisivanje novog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom ekonomskom zajednicom.
Slađana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Lukić iz Uprave za zaštitu bilja objašnjava za RTS da će Fitosanitarni sporazum o izvozu srpskih proizvoda, u okviru sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, imati zakonsku snagu i obavezivati proizvođače – od bezbednosti do kvaliteta proizvoda.

Lukićeva ukazuje da je važno da srpski proizvođači budu edukovani bitno je da budu edukovani i da znaju šta sme a šta ne sme.
"Npr. postoje štetočine koje su kod nas široko rasprostranjene, a ne smeju biti prisutne u izvozu. Na primer cidija molesta. Ukoliko se primene pravilni tretmani i zaštiti voćnjak, ona neće biti problem", objašnjava Lukićeva.
Predstoji, kaže, uvođenje novih tehnologija, izgradnja novih skladišnih kapaciteta.
"Važno je da se taj prirodni kvalitet očuva do plasiranja robe na tržište", napominje Lukićeva.
Elektronska razmena podataka 
Slađana Lukić objašnjava da je jedan od bitnijih elemenata sporazuma elektronska razmena podataka putem državnih informacionih sistema.
"Mi se sad integrišemo sa ruskim sistemom. Onog momenta kad ubacimo podatke u Srbiji o toj pošiljci, ti podaci će odmah biti vidljivi i ruskoj strani. To će pojednostaviti postupke tamo, uvoz, ubrzaće se protok robe. Eliminisaće se mogućnost falsifikovanja naših dokumenata sa čim smo imali velike probleme", napominje Lukićeva.
Izvoz rakije je, ukazuje, izuzetna šansa za Srbiju.
"Treba organizovati sastanke rusko-srpskih izvoznika da se brendira vrhunski srpski proizvod", navodi Lukićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.