Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 19:12

Koliko su Izrael i Palestina daleko od totalnog rata

Danima traje sukob između Izraelaca i Palestinaca. Hamas poručuje da u Pojasu Gaze ginu civili, a Izraelci odgovaraju da ih Hamas koristi kao štit i da Hamas iz stambenih zgrada gađa izraelske gradove. Dugo se nije desilo da rakete padnu na Tel Aviv i Jerusalim i da probiju izraelsku protivvazdušnu odbranu. Od ponedeljka je poginulo više od 80 ljudi u Gazi, a sedam osoba je život izgubilo u Izraelu.
Profesorka Fakulteta političkih nauka Radmila Nakarada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za RTS navela da trenutni sukob neće biti samo jedan od incidenata u nizu koji se događaju u različitim razmerama.

"Knjiži se da je poslednji veći sukob bio 2014. Ponovo je Gaza bila središte tog sukoba, ali sada se neka vrsta razjarenosti rasprostrla i u zajednicama koje su multietničke, gde žive i Jevreji i Palestinci. Dolazi do sve većeg broja incidenata i linčovanja ili pokušaja linčovanja. Neki širok krug besa se izlio. Pomešale su se razni motivi i politički i dugovečni istorijski", navela je profesorka Nakarada tokom gostovanja u emisiji Oko.
Dodala je da postoje inicijative za smirivanje sukoba, ali da one nisu u skladu i u razmeri sa onim što se dešava na terenu.
Nekadašnji ambasador u Egiptu Dragan Bisenić je naveo da se nije često dešavalo da rakete Hamasa stignu do Tel Aviva i Jerusalima i da su tokom poslednjih sukoba 2014. godine uglavnom gađani gradovi koji su na udaljenosti od osam do deset kilometara od Gaze.
"Od 2014. do danas došlo je do rasta i razvoja vatrene moći Hamasa u Gazi, tako da oni sada raspolažu raketama dometa i 200 kilometara, gde mogu da gađaju čak i ciljeve na Golanskoj visoravni", kazao je Bisenić.
Napomenuo je da se Tel Aviv nalazi na 70 kilometara od Gaze, a Jerusalim na oko 90 kilometara, kao i da je cela Gaza veličine 365 kilometara kvadratnih, na kojoj živi 2.100.000 ljudi, zbog čega ima najveću gustinu naseljenosti na svetu.
Ceo razgovor sa Radmilom Nakaradom i Draganom Bisenićem pogledajte u snimku emisije Oko na početku teksta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.