Kod starice iz Zagreba potvrđen virus Zapadnog Nila

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod starice iz Zagreba potvrđen virus Zapadnog Nila

Kod osamdesetogodišnje starice iz Zagreba, koja se leči na Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević", potvrđena je infekcija virusom zapadnog Nila, saopšteno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Starica je primljena na ovu kliniku sa simptomima meningitisa, a rezultati analiza potvrdili su infekciju, javljaju hrvatski mediji.

Groznica zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje istoimeni virus, a prenosi se na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaraženog komarca.

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka i pojavljuje se zavisno od sezonske aktivnosti komaraca u letnim i jesenjim mesecima.

U Hrvatskoj je od 2012. godine zabeleženo ukupno 30 obolelih, od kojih je jedan preminuo od posledica komplikacija.

Najčešće u 80 odsto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 odsto slučajeva se razvije manifestna bolest sa uglavnom blažim simptomima koji liče na prehladu ili grip, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, te ponekad osip.

Retko se može razviti teža bolest usled zahvaćenosti centralnog nervnog sistema, sa simptomima meningitisa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.