Koalicija: Snage koje podržava Amerika stigle do zida Starog grada u Raki

Izvor: VOA, 04.Jul.2017, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija: Snage koje podržava Amerika stigle do zida Starog grada u Raki

Snage koje imaju podršku SAD stigle su do zidina Starog grada u Raki, Siriji, napredujući u ofanzivi koja traje već mesec dana sa ciljem potiskivanja Islamske države iz grada koji je faktiči glavni grad te grupe. U saopštenju koalicije oju predvode SAD u ponedeljak kaže se da su Sirijske demoratske snage nadvladale "snažan otpor ISIS-a" i da su koalicioni avioni izveli vazdušne napade kako bi otvorile dve rupe od po 25 metara u Rafika zidu, podalje od mesta na kojima su militanti postavili mine i automobile-bombe. "Za razliku od ISIS-a koji je namerno uništio ostatke Palmire i Al-Nuri džamije i koji koristi objekte poput Rafika zida, bolnica, škola i džamija da bi u njima čuvao oružje ili sa njih otvarao vatru, koalicione snage su uložile velike napore da zaštite civile i sačuvaju te objekte za generacije koje dolaze", rekao je pukovnik Rajan Dilon, portparol Koalicije. Borci Islamske države uništili su Al-Nuri džamiju prošlog meseca kada su se iračke snage, koje takođe podržava Koalicija, približile tokom njihove ofanzive koja je za cilj imala preuzimanje kontrole nad preostalim delovima grada Mosula. Drevni sirijski grad Palmira razrušili su borci grupe Islamska država 2015. godine, uništivši njegove drevne spomenike.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koalicija SAD ponovo bombardovala civile u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2017

Avioni međunarodne koalicije na čelu sa SAD bombardovali su selo Kiškiš Zejanat na jugu provincije Hasake u Siriji, pri čemu je poginulo devet civila, saopštila je sirijska agencija SANA. . „Avioni takozvane koalicije pod izgovorom borbe protiv DAEŠ-a bombardovali su selo Kiškiš Zejanat,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.