Ko su favoriti za Nobelovu nagradu za mir?

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su favoriti za Nobelovu nagradu za mir?

Pripadnici levičarskog gerilskog pokreta FARC i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, koja će biti proglašena 7. oktobra u Oslu.

Lider komunističkih gerilaca, pod ratnim imenom Timošenko i predsednik Santos potpisali su 26. septembra mirovni ugovor i stavili tačku na rat koji je odneo četvrt miliona života.

"Ako buržuji proglase da su dobili rat - neka im je. Za FARC i narod je veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uspeh da smo dobili mir", rekao je Timoleon Himenez Timošenko.

Analitičari navode da je kolumbijski mir najveći kandidat za Nobela, ali kladionice i analitičari su retko pogađali odluku pet članova tzv. Norveškog komiteta.

Zapravo, već godinama se javlja dilema ko zaslužuje Nobelovu nagradu za mir: žrtve, mirovnjaci ili političari.

Među političkim liderima najozbiljniji kandidat je nemačka kancelarka Angela Merkel. Veliki broj ljudi i institucija očekuje da Nobela dobije najpoznatiji američki uzbunjivač.

"Nisam tražio način da se obogatim. Nisam želeo da prodam američke tajne. Nisam saradnik nijedne vlade u zamenu za ličnu bezbednost", kaže Snouden.

Najveća kriza u 2016. godini - rat u Siriji i izbeglice donele su više kandidata za Nobela: stanovnike grčkih ostrva, koji već dve godine nesebično pomažu migrantima s mora, Nadiu Marad, jazidsku aktivistkinju i devojčicu koja je preživela seksualno ropstvo u Islamskoj državi, a kandidati za uglednu nagradu su i pripadnici sirijske spasilačke službe tzv. Beli šlemovi.

Među mogućim laureatima su, kako se spekuliše, i pregovarači sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Ernest Moniz i Ali Akbar Salehi.

Dobitnici Nobelove nagrade biće proglašeni u petak 7. oktobra u Oslu u 11 časova po lokalnom vremenu.

Nagrade će biti uručene 10. decembra.

Izvor: N1/ Reuters

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kandidati za Nobela za mir

Izvor: N1 televizija, 01.Okt.2016

Pripadnici levičarskog gerilskog pokreta FARC i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, koja će biti proglašena 7. oktobra u Oslu...Izvor: N1/ Reuters

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.