Ko stoji iza puča u Turskoj?

Izvor: B92, 16.Jul.2016, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko stoji iza puča u Turskoj?

Istanbul, Ankara -- Navodno je reč je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovednik i imam, prenosi "Nedeljnik".

Predsednički izvori, piše Gardijan, tvrde da je državni udar u Turskoj izveo pokret Gilen.

Reč je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovednik i imam koji živi u Sjedinjenim amerčkim državama. Njegov pokret nazivaju i islamskim opus dei-jem.

Pokret Hizmet je veliki kritičar sekularizma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Turskoj i zagovornik pridruživanje zemlje Evropskoj uniji

Gilen je ranije podržavao vladu Redžepa Tajipa Erdogana i njegove težnje da Turska postane dao EU, međutim danas su u oštrom sukobu.

Turske vlasti su 19. decembra 2014. protiv imama Gilena izdale poternicu zato što je navodno "vođa terorističke organizacije", a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra ga svojim najvećim protivnikom, piše "Nedeljnik".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan će tražiti Gulena od Obame

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će, posle pokušaja puča, tražiti od američkog predsednika Baraka Obamu ekstradiciju Fetulaha Gulena, za kojeg turske vlasti tvrde da stoji iza pokušaja puča...Erdogan je na skupu u Istanbulu dodao da je incidente izvela manjina unutar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.