Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je sarađivao sa StB-om

Prag -- Otvaranje arhiva tajnih službi otkrilo da su i u prvoj demokratskoj vladi čehoslovačke sedeli saradnici službe.

Arhivi komunistički vojnih i civilnih službi u drugom talasu lustracija u Češkoj otkrili su godinama slućena saznanja da su se saradnici tajnih službi našli i u prvoj federalnoj čehoslovačkoj vladi odmah posle Plišane revolucije 1989.

Prvi čehoslovački ministar unutrašnjih poslova posle pada komunizma Rihard Saher i prvi ministar odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << general Miroslav Vacek, izabrani su uz preporuku i poverenje vođe plišane revolucije i kasnije dugogodišnjeg šefa države Vaclava Havela.

Saher je bio ministar zadužen da 1990. likvidira zloglasnu čehoslovačku državnu bezbednost StB i počne da stvara novu, demokratsku.

Istoričari koji se bave lustracijom došli su do toh podataka u 202 džaka s dosjeima i dokumentima nekadašnje komunističke čehoslovačke Vojne kontraobaveštajne službe.

Materijali sadrže imena 1.600 saradnika vojne kontraobaveštajne službe, koja je za vreme komunista bila u sastavu tajne policije StB, u okviru MUP-a.

Materijali su otkriveni 2004. kada je socijaldemokratski ministar odbrane Miroslav Kostelka naredio da bude provereno šta je ostalo od nesređenih i neobrađenih materijala, ali je portparol sadašnje Vojne informativne službe Ladislav Štiha s njima upoznao javnost juče.

"Džakove su sklonili saradnici totalitarnih službi koji su u Ministarstvu odbrane bili do 2003, a nisu korišćeni u procesu lustracije jer se na njih zaboravilo", kaže Štiha.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.