Ko je dobio bitku, a ko rat

Izvor: Politika, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je dobio bitku, a ko rat

Prema mnogim komentarima, nedavni samit EU označio objavu hladnog rata između Nemačke i Poljske

Specijalno za "Politiku"
Varšava, 25. juna – "Prvi put u istoriji samita pregovaranje je preneto izvan mesta održavanja i zavisilo je od osobe koja na samitu nije učestvovala", piše povodom dramatične završnice samita EU u Briselu u noći između petka i subote najugledniji ovdašnji list "Gazeta viborča".

Poslednju poljsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reč nije imao predsednik Leh Kačinjski, koji je zemlju predstavljao u Briselu, već njegov brat blizanac premijer Jaroslav. Preokret u pregovaranju nastupio je posle telefonskih razgovora Sarkozija, Blera i drugih evropskih političara s premijerom u Varšavi.

Ovaj pak odbija takve interpretacije i tvrdi da je sa evropskim političarima imao samo kurtoazne razgovore. "Uspeh je isključivo zasluga predsednika Leha Kačinjskog. Moja uloga u tome nije bila nikakva", izjavio je Jaroslav Kačinjski.

Generalni sekretar opozicione Građanske platforme (OP) Gžegož Šetina smatra, međutim, da je bila greška što je Jaroslav, koji važi za "tvrđeg" i manje spremnog na kompromis nego njegov brat, ostao kod kuće. Najkritičkiji prema kompromisu, postignutom na samitu, jeste lider OP Jan Rokita koji je bio autor gesla "Nica ili smrt" kojim je još u vreme vladavine levice pre dve godine odbacivan nov način glasanja, predložen u evropskom ustavu umesto sporazuma iz Nice iz 2002. Iz tog ugla on i danas gleda na ishod samita i tvrdi da je Leh Kačinjski, u stvari, kapitulirao. "On je mislio na to kako da učvrsti poziciju za narednu i još nekoliko godina i odrekao se malo dalje budućnosti. Merkelova je, međutim, bila spremna da se odrekne sadašnjosti da bi Nemačkoj u budućnosti osigurala veću snagu", komentariše Rokita. Kompromis u Briselu, u stvari, obezbeđuju Poljskoj sadašnju povoljnu glasačku poziciju, gotovo izjednačenu s dva puta većom Nemačkom, ipak samo privremeno, to jest do 2014. godine (odnosno 2017), potom bi se primenjivala nova pravila u glasanju koja će ojačati poziciju Nemačke i još nekoliko najvećih članica EU.

Kritika ishoda samita došla je i iz redova vlade. Vicepremijer iz ultrakatoličke Lige poljskih porodica (LPR) Roman Gjertih napao je nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njene pretnje u dramatičnoj noći da će se u slučaju poljskog veta samit nastaviti bez Poljske. "To je situacija kada se u političkom smislu reči s nekim razgovara u stilu "Hende hoh" (u prevodu s nemačkog "Ruke uvis! – prim. M. L.). "Govori o tome da se EU sve više podvrgava pod diktat nemačke politike", tvrdi on.

Sa suprotne pozicije kritikuje vladu evroposlanik, bivši šef diplomatije Bronislav Geremek. Poljska diplomatija i vlada bi, prema njegovim rečima, morale izvući pouke iz izolacije u kojoj se našla Poljska. On kritikuje i korišćenje argumenta demografskih gubitaka Poljske u ratu u vezi sa glasačkim pravima. "To je, u stvari, i taktika koju vlada koristi protiv svojih unutrašnjih protivnika", dodaje Geremek.

Kao zaključak trebalo bi dodati komentar dopisnika "Gazete viborče" da je na ovom samitu objavljen hladni poljsko-nemački rat. Dosta stranih komentatora se slaže s tim i dodaju da će taj rat trajati najmanje koliko u Poljskoj bude trajala vlada braće Kačinjskih.

Milan Lazarević

[objavljeno: 26.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.