Izvor: RTS, 17.Jan.2022, 08:13

Ko je Malik Fejsal Akram, otmičar iz Teksasa

Četrdesetčetvorogodišnji Malik Fejsal Akram, napadač na sinagogu u Teksasu, rođen je u engleskom gradu Blekburnu. To su potvrdile i jedinice za borbu protiv terorizma sa severozapada Engleske.
Povodom smrti Malika Fejsala njegov brat Gulbar izdao je saopštenje, koje je objavila islamska zajednica Blekburna.

U saopštenju se ističe da je brat napadača na sinagogu u Teksasu bio u kontaktu sa američkim Federalnim istražnim biroom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pokušao da posreduje, ali da "nije mogao ni na koji način da ga ubedi da se preda".
"Mi, kao porodica, želimo da istaknemo da ne opravdavamo njegove postupke. Želimo da se od sveg srca i iskreno izvinimo svim žrtvama ovog nesrećnog incidenta. Želimo da istaknemo da je napad na svako ljudsko biće, bilo da je Jevrejin, hrišćanin ili musliman, za svaku osudu", kaže se u saopštenju Gulbara Akrama.
Porodica Malika Fejsala Akrama ističe da je on imao problema sa mentalnim zdravljem, što potvrđuju i ocene pregovarača FBI-ja.
Policija saopštava da je Malik Fejsal Akram u Sjedinjene Države ušao pre oko dve nedelje, a da je prilikom napada na sinagogu "Bet Izrael" u teksaskom gradu Kolivilu tražio da razgovara sa Pakistankom Afijom Sidiki čije je puštanje na slobodu tražio prilikom opsade.
Pakistanska neuronaučnica Afija Sidiki osuđena je na 86 godina zatvora zbog pokušaja ubistva američkog oficira dok je bila u zatvoru u Avganistanu.
Presuda protiv nje dovela je svojevremeno do masovnih protesta u Pakistanu.
Malik Fejsal Akram ju je prilikom opsade sinagoge nazvao sestrom.
Porodica Sidiki je, preko svog advokata, demantovala bilo kakvo srodstvo sa napadačem i osudila "gnusni" zločin Malika Fejsala Akrama.
Ovo nije prvi put da je neko iz Blekburna umešan u terorizam.
Još 2015. godine, tada četrnaestogodišnji dečak čiji identitet nije obelodanjen zbog godina starosti, uhapšen je zbog umešanosti u planiranje terorističkog napada u Australiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.