Ko je Huan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir?

Izvor: N1 televizija, 07.Okt.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Huan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir?

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir, bogati je preduzetnik koji u svoje političko nasleđe želi da ostavi mirovni sporazum s gerilcima FARC-a.

Santos je prošli mesec potpisao istorijski mirovni sporazum sa svojim nekadašnjim neprijateljem, vođom gerilaca Timošenkom, i samo nekoliko dana posle gledao kako ga kolumbijski birači odbacuju na referendumu. Kolumbijski predsednik nagrađen je zbog svojih odlučnih napora da privede kraju građanski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rat koji traje više od pola stoleća, objavio je u petak Norveški Nobelov odbor. On je inicirao pregovore koji su kulminirali potpisivanjem mirovnog sporazuma između vlade i gerilaca FARC-a, navodi se u obrazloženju.

Santos i Timšenko dolaze iz različitih svetova: jedan je bogati biznismen koji je postao političar, a drugi je dečko iz unutrašnjosti koje se pretvorio u lidera marksističkih gerilaca.

Santos je kao ministar odbrane od 2006. do 2009. vodio veliku ofanzivu protiv Kolumbijskih oružanih revolucionarnih snaga (FARC). Kad je postao predsednik 2010. promenio je taktiku i počeo da pregovara. "Rat mu je bio sredstvo za ostvarenje mira", kaže njegov savetnik Maurisio Rodrigez. "Oslabio je FARC kako bi ih prisilio da sednu za pregovarački sto", dodao je. Za sve to trebalo je "hrabrosti, odlučnosti, upornosti i mnogo strategije - to su sve Santosove vrline", naglašava Rodrigez.

Iako su se neki njegovi bivši saradnici žestoko protivili pregovorima, Santos je uložio svoje predsedništvo u mirovni proces.

"Ne tražim aplauz. Samo želim da učinim pravu stvar", rekao je tada.

Predsednički izbori 2014. smatrali su se stoga referendumom o pregovorima. Santos je uspeo, osvojio je drugi mandat.

Rođen je u avgustu 1951. u Bogoti, u bogatoj, moćnoj porodici ukorijenjenoj u kolumbijsku politiku. Jednom se politički opisao kao "krajnji centar". Završio je ekonomski fakultet u Londonu, a karijeru je počeo kao novinar prateći sandinističku revoluciju u Nikaragvi. Kasnije se okrenuo politici.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.