Ko je Derek Šovin, policajac koji je ubio Džordža Flojda?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 09:56

Ko je Derek Šovin, policajac koji je ubio Džordža Flojda?

Policajac Derek Šovin radio je u policiji u Mineapolisu 18 godina, a onda je snimljen kako kolenom pritiska vrat Džordža Flojda osam minuta, što je uzrokovalo njegovu smrt, nakon čega je otpušten i protiv njega je podignuta optužnica.

Šovin se trenutno nalazi u maksimalno obezbeđenom Oak park zatvoru, gde je prebačen iz bezbednosnih razloga i radi sprečavanja širenja korona virusa.

Pre incidenta, protiv Šovina je bilo podneto 18 žalbi službi za unutrašnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolu, što je potvrdila i policija, ali nije precizirala zbog čega tačno, prenosi CNN.

Kako se navodi, svega dve od 18 žalbi odnosile su se na disciplinu, a kako navodi jedna neprofitna organizacija iz Minesote, Šovin je dobio usmene ukore zbog "ponižavajućeg tona" i "pogrdnog jezika".

I protiv bivšeg policajaca Tu Taoa, koji je takođe učestvovao u hapšenju Flojda, bilo je podneto šest žalbi službi unutrašnje kontrole od kojih je pet bilo vezano za disciplinu.

Druga dvojica policajaca koja su učestvovala u hapšenju Flojda imaju čiste dosijee.

Zanimljivo je da je da je Šovin radio kao obezbeđenje u istom noćnom klubu kao i Flojd, a kako kaže vlasnica kluba Maja Santamarija, moguće je i da su se poznavali.

"Svako radi određenog dana i moguće je da su ukrstili puteve", rekla je Santamarija.

Dan nakon što je uhapšen, supruga Šovina zatražila je razvod braka i podnela zahtev za promenu prezimena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.