Izvor: Politika, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će naslediti Širaka

Među 12 kandidata za novog predsednika Francuske su i četiri žene, 32-godišnji poštar trockista i zemljoradnik antiglobalista

Na spisku zvaničnih kandidata za predsedničke izbore zakazane za 22. april, koji je objavio Ustavni savet Francuske, nalazi se 12 kandidata, četiri manje nego 2002. kada ih je bilo 16. Troje među njima su, prema istraživanjima javnog mnenja, favoriti: desničar Nikola Sarkozi, socijalistkinja Segolen Roajal i centrista Fransoa Bajru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Sarkozi je, prema istraživanju koje je ovih dana objavio "Parizijen", i dalje prvi sa 27 odsto glasova, dok je Roajalova, nedavno izjednačena sa Bajruom, opet u prednosti (26 odsto) u odnosu na "trećeg čoveka" (21 odsto). Drugo istraživanje, koje je prekjuče objavio "Figaro", sugeriše veću Sarkozijevu prednost (31 odsto) u odnosu na Roajalovu koja je u ovom slučaju sa 24 odsto glasova u manjoj prednosti u odnosu na Bajrua (22 odsto).

Poučeni iskustvom iz 2002. godine, neki favoritom smatraju i Žan-Mari le Pena, ekstremnog desničara koji je sakupio potrebne potpise dva dana pre isteka roka, iako on sa 14 odsto glasova ("Parizijen"), odnosno 12 odsto ("Figaro") znatno zaostaje iza prva tri favorita. Ipak, neki politički analitičari prognoziraju da će mnogi od onih koji su 2002. iz protesta glasali za Le Pena, ovog puta odabrati "pozitivniju varijantu".

Svi ostali kandidati su u prilično jednakoj poziciji po većini istraživanja, sa jedan do dva odsto glasova, ali je zanimljivo da među njima ima čak troje trockista – veteranka Arlet Lagijer, mladi poštar Olivje Bazansno i Žerar Šivardi, gradonačelnik mesta Melak. Prvo dvoje osvojiće po dva odsto glasova, a Šivardi, manje poznat i antievropski orijentisani levičar, samo 0,5 odsto, koliko i gotovo anonimni kandidat Frederik Niu, čelnik partije "Lov, ribolov, priroda, tradicija" (CPNT).

Čak ni kandidatkinja nekada moćne Komunističke partije Francuske, Mari-Žorž Bife, neće osvojiti više od dva odsto glasova, predviđaju istraživanja.

Ni drugi ekstremni desničar Filip de Vilije, iako nije imao problema sa sakupljanjem potpisa, neće osvojiti više od 1,5 odsto glasova, dok će za predstavnicu Zelenih, Dominik Vuane, glasati samo jedan odsto Francuza, pokazuju istraživanja. Dva odsto Francuza glasaće za antiglobalistu Žozea Bovea, zemljoradnika, poznatog po raznim ispadima kojima demonstrira svoju borbu protiv amerikanizacije Francuske i čiji je ulazak na listu zvaničnih kandidata bio pod znakom pitanja do samog kraja.

U tradiciji Francuske je da u prvom krugu da šansu svim političkim i građanskim opcijama, potvrđuje Olivje Diamel, politički analitičar, koji smatra kuriozitetom to što osamnaest godina posle pada Berlinskog zida u trci za predsedničke izbore u Francuskoj učestvuju predstavnici pet ekstremno levičarskih partija, od čega su tri trockističke.

Većina političkih analitičara potvrđuje da će ovog puta glasovi biti usmereni u tri očekivana pravca iz kojih pljušte i glavna obećanja. Dok Sarkozi predlaže formiranje ministarstva za imigraciju, ali i citira Martina Lutera Kinga, američkog borca za crnačka prava, kako bi ublažio svoj imidž, Bajru najavljuje stvaranje ministarstva za socijalna pitanja, a Segolen Roajal – šestu republiku.

Od juče, sve javne i privatne radio i TV stanice dužne su da obezbede svim kandidatima koji su u trci da naslede sadašnjeg šefa države Žaka Širaka jednako vreme za obraćanje građanima, a predizborna kampanja zvanično počinje devetog aprila kada će početi da se emituju predizborni spotovi. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu, sledi drugi krug 6. maja.

Gordana Popović

[objavljeno: 21.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.