Knin: Palicama na pravoslavne đake i bogoslove

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knin: Palicama na pravoslavne đake i bogoslove

Više mlađih osoba napalo na putu ka manastiru Krka osam đaka pravoslavne bogoslovske srednje škole, povredivši šestoricu njih, od kojih jednog teže, navodi HRT.

To je večeras za HRT izjavio načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić. On je rekao da je policija privela i identifikovala napadače i da je reč o maloletnim osobama iz Kistanja kod Knina.
Kako je prenela ta televizija, napad se dogodio oko 13 časova na putu prema manastiru Krka. Bogoslovi su >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << napadnuti najpre verbalno, a potom i fizički.
Uprava Bogoslovije “Sveta Tri Jerarha” u manastiru Krka najoštrije osuđuje današnji ničim izazvan fizički napad meštana Kistanja – Janjevaca na đake ove bogoslovije.
“Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena bezbednost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo verska i nacionalna mržnja”, saopšteno je na zvaničnom sajtu Eparhije dalmatinske.
Eparhija izražava nadu da će nadležne državne institucije Hrvatske počinioce ovoga zlodela privesti pravdi i adekvatno kazniti.
“Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki krst i stradanje, ali se kao pravoslavni hrišćani moramo moliti Bogu za počinioce ovoga zlog dela koji Hrvatsku ne vodi prema Evropi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije”, kaže se u saopštenju.
U svoje slobodno vreme đaci Bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smera je naišao automobil koji je išao pravo na njih. Đaci su uspeli da se izmaknu, a iz automobila su se čuli povici uvredljivog sadržaja i pretnje. Potom se automobil udaljio u pravcu manastira Krke, da bi se zatim posle desetak minuta vratio iz pravca manastira i preprečilo put prema Kistanjama.
“Potom su iz automobila izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina, preteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Pretili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko 25 godina sa bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije”, stoji u saopštenju.
Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom da izbegnu sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika Bogoslovije M.S. po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je hospitalizovan u hitnoj pomoći u Šibeniku. Nakon toga, izbila je opšta tuča u kojoj je osam đaka Bogoslovije zadobilo lakše telesne povrede, dodaje se u saopštenju Eparhije dalmatinske.
Izvor: srna
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadnuti učenici bogoslovije kod Knina

Izvor: RTS, 18.Mar.2013

Šest đaka pravoslavne bogoslovije povređeno od kojih jedan teže nadomak manastira Krka, kada ih je napalo više mlađih osoba. Napadači identifikovani. Uprava Bogoslovije osudila napad...Više mlađih osoba napalo je na putu prema manastiru Krka osam đaka pravoslavne bogoslovske srednje škole,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.