„Knežević i Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, određen im je zatvor, a ne pritvor“

Izvor: Vostok.rs, 01.Dec.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Knežević i Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, određen im je zatvor, a ne pritvor“

Viši sud u Podgorici saopštio je da poslanici Demokratskog fronta Milan Knežević i Nebojša Medojević imaju status svedoka, a ne okrivljenih, i da im je određen zatvor, a ne pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet poslanika.
Sud je uvažio žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i doneo odluku o upućivanju u zatvor Kneževića i Medojevića, zbog odbijanja da svedoče u predmetima tog tužilaštva. Viši sud saopštio da Ustav predviđa imunitet poslanika i da je njegovom odredbom propisano da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je on zatečen u vršenju krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina, prenosi RTCG. Navodi se, međutim, da je sud u ovom slučaju našao i dao razloge da se radi o nepostupanju po građanskoj obavezi svedoka da svedoči, što je za posledicu imalo stavljanje u zatvor, pa ne predstavlja ni pokretanje krivičnog postupka ni pritvor, već meru prinude za ispunjenje građanske dužnosti. Objašnjeno je da zato ova mera traje dok svedok ne pristane da svedoči, a najduže dva meseca. „Radi se o svedoku, a ne o okrivljenom, i o zatvoru, a ne o pritvoru, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet“, kazali su iz Višeg suda. Dodaje se da se radi o nepravosnažnoj odluci čiju će zakonitost ispitati Apelacioni sud Crne Gore. Predsednik opozicionog Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore. Milan Knežević je ranije poručio da se neće dobrovoljno predati policiji.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.