Izvor: Blic, 04.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kloniranje stiglo pred sud

Kloniranje stiglo pred sud

PARIZ (Rojters) - Druga klonirana beba rodiće se ove nedelje, saopštila je kompanija 'Klonejd', koja je pred Novu godinu saopštila da je uspešno klonirano prvo ljudsko biće u istoriji, iako još nisu izvršeni genetski testovi koji bi to dokazali.

Izvršni direktor 'Klonejda' Brižit Boaselije izjavila je za francusku televiziju i 'Bi-Bi-Si' da će se druga klonirana beba roditi na jednoj lokaciji u Evropi do kraja ove nedelje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

U međuvremenu roditelji klonirane bebe nazvane Eva razmatraju da li će dozvoliti DNK testiranje deteta, jer oni žele da ostanu anonimni. Evu je navodno rodila 31-godišnja majka, Amerikanka, i ukoliko je kloniranje zaista izvršeno njih dve bi trebalo da budu identične.

'Klonejd' odbija da otkrije identitet roditelja i bilo koji dokaz da je dete klon. Kompanija je, međutim, obećala DNK testiranje do kraja nedelje kako bi potkrepili svoje tvrdnje.

Boaselijeva je rekla da roditelji razmatraju da li da podvrgnu dete testiranju zbog sudskog procesa u američkoj državi Florida, gde je sedište kompanije, u kojoj bi dete moglo da bude oduzeto od njih.

Početkom nedelje, od suda na Floridi je zatraženo da preda dete na državnu negu ako se otkrije da je njegovo zdravlje ugroženo.

Advokat Majamija Bernard Sigel zatražio je od ministarstva pravde da se beba stavi pod zaštitu države zbog eventualnih genetskih problema, ali i strahovanja od medicinske i komercijalne eksploatacije.

Iako je 'Klonejd' krio gde se beba nalazi, kompanija je na konferenciji za novinare saopštila da je beba rođena u Floridi, čime bi ova država mogla da dobije nadležnost.

U 'Klonejdu' tvrde da imaju listu sa imenima 2.000 ljudi koji su spremni da plate 200.000 dolara kako bi bili klonirani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.