Ključna nemačka privredna grana

Izvor: Deutsche Welle, 23.Sep.2015, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključna nemačka privredna grana

Prašina koja se podigla zbog prevare sa softverom Folksvagena, ne bi trebalo da bude razlog da čitava autoindustrija u Nemačkoj trpi štetu, smatra Manuela Kasper-Kleridž.

Automobili bez vozača i sa brojnim dodatnim funkcijama – da li su to vozila budućnosti? Odgovor na to pitanje moraće da pruži sama autoindustrija, koja se ionako ubraja među najinovativnije na svetu. Aktuelni skandal sa prevarom koju je Folksvagen izazvao lažirajući testove izduvnih gasova na svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << vozilima, ne menja stvari.

Jedna studija firme „Konsalting“, ubraja 14 proizvođača automobila u 50 najinovativnijih firmi na svetu. Ako se posmatra samo prvih 20 firmi sa tog spiska, među njima je više proizvođača automobila nego tehnologijskih koncerna. Nemačka autoindustrija je pri vrhu te liste. Ona se odlikuje velikom inovativnošću, a pri tom se ne radi samo o proizvodnji motora sa što više konjskih snaga, već i o zaštiti klime, smanjenju potrošnje i o alternativnim konceptima pogona.

Manuela Kasper-Kleridž, DW

Boš, Dajmler i Folksvagen ubrajaju se u najinovativnije firme Evrope – tako glasi i zaključak kanadsko-britanske medijske kompanije „Tomson Rojters“. Trećina investicija u istraživanja nemačke privrede stiže od proizvođača automobila. Još otkako je Karl Benc 1885. konstruisao prvi automobil, nemački inženjeri daju ton razvoju čitave te privredne grane.

Autoindustrija zapošljava 775.000 radnika u Nemačkoj, a ta privredna grana je i jedan od glavnih poslodavaca u svetu: ona zapošljava skoro milion radnika u SAD, preko 1,6 miliona u Kini, preko 100.000 radnika u Južnoafričkoj Republici. Ako je verovati formuli prema kojoj svako mesto u autoindustriji za sobom indirektno „vuče“ još četiri radna mesta u industriji autodelova, onda autoindustrija širom sveta zapošljava skoro 50 miliona ljudi.

Ipak, ta privredna grana nalazi se u fazi dinamičnih promena. Broj inovativnih globalnih proizvođača se utrostručio, a konkurencija je postala nemilosrdna. Folksvagen je sistematski manipulisao rezultatima testova sastava izduvnih gasova, najverovatnije da bi smanjio troškove. Nema opravdanja za tako nešto i stvari se hitno moraju izvesti na čistac. Autoindustrija će, naime, u narednih deset do dvadeset godina proći kroz radikalnu promenu tehnologije, možda čak i kroz tehnološku revoluciju. A nemački proizvođači automobila žele da se i dalje ubrajaju u najinovativnije na svetu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.