Ključa na Bliskom istoku: Bežite iz Libana!

Izvor: Mondo, 09.Nov.2017, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključa na Bliskom istoku: "Bežite iz Libana!"

I Kuvajt je danas naložio svojim državljanima da odmah napuste Liban pošto su prethodno Saudijska Arabija i Bahrein pozvale svoje građane da učine isto.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Poziv građanima da se sklone iz Libana upućen je danas zbog situacije u vezi s bivšim premijerom Libana Saadom al-Haririjem.

Kuvajtsko ministarsvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da je ova odluka doneta "iz predostrožnosti za bilo kakve negativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << reperkusije" u Libanu, prenosi AP.

Libanski premijer Saad al-Hariri prošlog vikenda podneo ostavku na tu funkciju u šokantnom obraćanju iz Saudijske Arabije.

Rijad: Iran nam je objavio rat, raketa Hezbolaha

Rijad je u međuvremenu zapretio da će se Liban smatrati neprijateljskom zemljom sve dok je militantna grupa Hezbolah u libanskoj vladi.

Libanske vlasti smatraju da Rijad nasilno drži Haririja i palniraju da sa stranim državama rade na obezbeđivanju njegovog povratka.

Istovremeno, neimenovani visoki političar blizak Haririju rekao je da mu je Saudijska Arabija naložila da podnese ostavku i stavila ga u kućni pritvor, dok treći izvor blizak situaciji kaže da Saudijska Arabija kontroliše i ograničava njegovo kretanje.

U međuvremenu, član parlamentarnog bloka libanskog šiitskog pokreta Hezbolah Hasan Fadlalah pozvao je Saudijsku Arabiju da prestane da se meša u libanska pitanja nakon što je Hariri podneo ostavku.

Takođe, Fadlalah je rekao da njegov blok podržava stav libanskog predsednika, koji je odbio da donese odluku o tome da li prihvata šokantnu Haririjevu ostavku sve dok se Hariri ne vrati kući.

Hariri je, u obraćanju iz Saudijske Arabije prošlog vikenda, rekao da podnosi ostavku navodeći da se plaši za svoj život i kritikujući Iran i libanski šiitski pokret Hezbolah.

On je sugerisao da se plaši za život istakavši da je atmosfera u zemlji slična onoj koja je postojala pre ubistva njegovog oca i premijera Rafika Haririja 2005. godine, te da je "osetio šta mu se sprema".

Hariri je na poziciju premijera postavljen krajem 2016, a rukovodio je vladom od 30 ministara čiji je član bila i grupa Hezbolah, navodi AP zaključivši da je njegova vlada u velikoj meri uspela da zaštiti zemlju od efekata građanskog rata u susednoj Siriji, a sada se očekuje da će ostavka Haririja pojačati tenzije u zemlji.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Napeto na Bliskom istoku: "Odmah napustite Liban"

Izvor: B92, 10.Nov.2017, 10:03

Saudijska Arabija pozvala je građane da hitno napuste Liban, usred sve većih napetosti između dve države...Državni mediji objavili su izjavu koja poziva sve Saudijce koji žive u Libanu ili su tamo u poseti da “odmah napuste državu”, a ostali su upozoreni da ne putuju tamo...Kuvajt, Bahrein...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.